Nukentėjusieji nuo potvynio nepasikuklino

Panevėžio rajono savivaldybei 122 gyventojai įteikė prašymus atlyginti jiems ledonešio padarytą žalą. Iš viso – 479 tūkstančius litus. Vidutinė parama, kurios prašo vienas gyventojas – beveik 4 tūkstančiai litų.

Dėl nuostolių atlyginimo galėjo kreiptis Panevėžio, Karsakiškio, Paįstrio seniūnijų Lėvens ir Sanžilės upių baseino zonų gyventojai. Šiose seniūnijose dėl potvynio buvo paskelbta ekstremali padėtis. Be to, pretenduoti į paramą galėjo tik neapdraudusieji turto.

Savivaldybėje sudaryta komisija, vadovaujama administracijos direktoriaus pavaduotojo Eugenijaus Lunskio, turės patikrinti kiekvieno prašymo pagrįstumą. Pasak pavaduotojo, tai užtruks galbūt ir mėnesį.

Tada paramos prašytojų sąrašas ir jų pateikti dokumentai bus išsiųstas į Finansų ministeriją.

E.Lunskio teigimu, nerealu tikėtis, kad visi gyventojai gaus pageidaujamo dydžio kompensacijas. Mat savo nuožiūra nurodytas nuostolių dydis dar nieko nereiškia, jį, kaip reikalauja Vyriausybės nutarimas, reikės pagrįsti atitinkamais dokumentais.

Kita vertus, turto vertinimo komisijai susidarė įspūdis, kad dalies gyventojų nurodyta žala yra išpūsta. Pavyzdžiui, jie teigė, kad vanduo apsėmė rūsiuose buvusius dar nenaudotus ar beveik naujus baldus, įvairią buitinę techniką, kieme paliktus automobilius.

Pasak valdininkų, keista, kad žmonės, matydami, jog vanduo kyla, sėdėjo rankas sudėję ir nesistengė apsaugoti savo turto – perkelti jį į saugesnę vietą. Abejonių kelia ir tai, kad tokie brangūs daiktai laikomi sodo nameliuose.

Tarp paramos prašytojų, žinoma, yra ir tokių, kurie nuolat gyvena soduose, tačiau jų nedaug.

E.Lunskis, paklaustas, ar Savivaldybės sudaryta turto vertinimo komisija neprašys profesionalių turto vertintojų pagalbos, atsakė, kad to nebus daroma. Mat nėra lėšų.

Savivaldybė nesulaukė nė vieno rajono žemdirbio prašymo skirti paramą dėl pasėliams potvynio padarytos žalos.


Šiame straipsnyje: Panevėžyseilėgydymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių