Nukentėję nuo nusikaltėlių asmenys pernai gavo per pusę milijono litų

Išmokas iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo pernai gavo 241 asmuo, pranešė Teisingumo ministerija.

Jis praėjusiais metais iš viso apsvarstė 322 nukentėjusiųjų prašymus skirti išmokas iš minėto fondo ir 241 prašymų patenkino.

Į šį fondą teismo sprendimu pernai nuteistieji sumokėjo beveik 650 tūkst. litų.

Įmoka į Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondą yra viena iš baudžiamojo poveikio priemonių, numatytų Baudžiamajame kodekse.

2012 metais išmokas, kuriomis atlyginama turtinė ir neturtinė žala, gavo 110 asmenų, teismo pripažintų nukentėjusiaisiais tyčinių nužudymų bylose. Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo išmokos sumokėtos 41 asmeniui. Taip pat žala atlyginta dar 90 nukentėjusiųjų nuo kitų smurtinių nusikaltimų.

Teisingumo ministerija kompensuoja nukentėjusiems padarytą žalą iš Nukentėjusių nuo nusikaltimų asmenų fondo, jei nusikaltimas padarytas Lietuvos teritorijoje, jei teismo priteista smurtiniu nusikaltimu padaryta žala ar teismo patvirtintoje sutartyje nurodyta smurtiniu nusikaltimu padaryta žala yra neatlyginta ir jeigu prašymas kompensuoti smurtiniu nusikaltimu padarytą žalą pateiktas ne vėliau kaip per 10 metų nuo teismo sprendimo, kuriuo priteista smurtiniu nusikaltimu padaryta žala ar patvirtinta sutartis dėl jos atlyginimo, įsiteisėjimo, išskyrus atvejus, kai šis terminas praleistas dėl svarbių priežasčių.

Įstatyme taip pat numatyta galimybė šią žalą kompensuoti avansu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių