„Newsweek“ sukritikavo Lietuvos lenkų politikus

Lenkiška žurnalo „Newsweek“ versija paskelbė rašinį, kuriame griežtai kritikuojama Lietuvos lenkų rinkimų akcijos veikėjų veikla Vilniaus krašte ir reiškiamas nepritarimas protestams prieš švietimo reformą.

Reportažą iš lenkų gausiai gyvenamų rajonų Rytų Lietuvoje parengusi žinoma žurnalistė Maria Wiernikowska teigia, kad girdėdami lenkiško radijo laidas „lietuviai yra angeliškai kantrūs“.

„Tiesa apie Vilnijos lenkus nebūtinai mums maloni. Tačiau geriau nemitologizuokime patriotinio pasipriešinimo prieš lietuvių priespaudą“, - rašoma publikacijoje.

Aprašydama demonstraciją prieš naująjį Švietimo įstatymą, M.Wiernikowska ją palygino su Lietuvos nepriklausomybės atgimimo metu vykusiomis prosovietinėmis demonstracijomis.

„Kai parlamento gynėjai kasė aplink jį gynybos griovius, kaimyninėje aikštėje kasdien vykdavo demonstracijos po raudonomis vėliavomis su kūju ir pjautuvu, o iš garsiakalbių buvo girdėti grojant “Internacionalą„. Rusiškai, bet kai pradėjau kalbėtis su tais žmonėmis, pasirodė, kad visi kalba lenkiškai. Lenkus iš kolūkių kažkas suvarydavo su sovietinėmis vėliavomis“, - rašoma straipsnyje.

M.Wiernikowska primena balsavimo dėl nepriklausomybės atstatymo rezultatus, kai 1990 metų kovo 11-ąją susilaikė šeši lenkų kilmės deputatai.

„Šalčininkų rajone, kur gyvena daugiausiai lenkų, buvo vykdomas šaukimas į Sovietų armiją ir referendume balsuota už prijungimą prie Sovietų Sąjungos. Bet lietuviai laimėjo, iškovojo nepriklausomybę“, - teigia „Newsweek“.

Aprašydama dabartinius įspūdžius iš Šalčininkų, ji teigia, kad tik nedidelis Adomo Mickevičiaus paminklas liudijo, kad čia Lietuvos lenkų sostinė.

„Prie pagrindinio kelio - du prekybos centrai, o juose jokių lenkiškų prekių, nė vieno lenkiško laikraščio. Pardavėja šypsosi atsiprašančiai, kai ją kalbinu lenkiškai, o ji atsako rusiškai. Taip kaip ir žmonės gatvėse, kai paklausiu, kur rasti kokią nors kavinę. Nuo lietaus pasislepiu kultūros namuose, kur be plakatų apie menininkės nuo Gdansko paskaitas yra dar du ponai su taip žemai nusvirusiomis galvomis, kad padavėja nenori jų aptarnauti. Aišku, atsako rusiškai“, - rašoma publikacijoje.

„Užkalbinu piemenuką vedantį karvę su grandine. Tas gražiai vietine tartimi prakalba lenkiškai, pasirodo, jau vienuoliktokas. Klausiu: o kiek dar likę iki abitūros? Nežino. Na, nežino ir jau. O ką tėvai veikia? Namuose sėdi. O pinigai iš kur? Gauna. Na, taip. Ar pakanka maistui? Taigi žemės turi - parodo bulvienojų. Na ir karvė, matai? Matai. Įdomu, ar ir jį buvo nuvežę į piketą prieš švietimo reformą“, - svarsto autorė.

„Įdomu, kokiam darbui ruošia jį lenkų mokytojai, kurie nenori, kad jaunuolis laikytų lietuvišką abitūros egzaminą. Matyt, nenori, kad gerai mokėtų kalbą valstybės, kurioje gyvena. Pirmiausia mokytojai turėtų gerai išmokti, kad ir geografinių pavadinimų. Lietuvos valstybė siūlo apmokymus, bet kaipgi pasakyti mokytojui, kad jis turi mokytis!? Nuo naujų mokslo metų gavo papildomus sąsiuvinius Lietuvos istorijos ir geografijos mokymuisi bei pilietinio ugdymo lietuviškai. Iki šiol mokėsi iš lietuviškų vadovėlių, verstų į lenkų kalbą su klaidomis“, - rašo „Newsweek“.

M.Wiernikowska taip pat sukritikavo radijo programą „Znad Willi“, kuri, pasak jos, apie vietos valdžią kalba arba gerai, arba nieko.

„Jei to maža, tai kiekvieną sekmadienį iš eterio leidžiamos “Kombastanto programa„ apie Lenkijos armijos pasiekimus Afganistane bei naujausią gynybinę įrangą, visa tai perpinta karinėmis tarpukario dainomis ir patriotiniais himnais. O pabaigai - pasikalbėjimai apie senas Vilniaus gatves ir žemės atgavimą. Tegul tik mums kažką tokio padaro Opolės ar Vroclavo vokiečiai. Lietuviai yra angeliškai kantrūs“, - teigia autorė.

Ji aprašo ir „Znad Willi“ vykusį interviu su Lietuvos lenkų rinkimų akcijos vadovu Valdemaru Tomaševskiu apie protestus prieš švietimo sistemą, po kurio dėl kritiškų klausimų žurnalistė esą gavo papeikimą.

„Žurnalistė švelniai pastebi, kad palyginimas su streiku Wrzesnioje, kai vokiečiai baudė mušimu už kalbėjimą lenkiškai, tai perdėta. Neaišku, ar ir čia artimiausiu metu nebūsime mušami, teigia europarlamentaras. Kaip ilgai vaikai turi streikuoti? Iki rezultato pasiekimo. Kaip tai, aiškinasi žurnalistė: vaikai turi eiti į gatves, kol politikai susitars? Atmosfera įkaista ir paklausus kitą klausimą europarlamentaras sprogsta: “Aš žinau, jūs darote spaudimą, nes jūsų vyras yra Vyriausybėje!„ Po šių žodžių europarlamentaro niekas neišmetė iš studijos, tačiau žurnalistė kitą dieną gavo papeikimą. O politiko radijas atsiprašinėjo, juk Tomaševskio rinkėjai - tai geriausi radijo klausytojai“, - rašo „Newsweek“.


Šiame straipsnyje: LenkainesantaikaLietuva

NAUJAUSI KOMENTARAI

aš portretas
Tai va ir aš sakau : žmogų gerbiu už ištikimybę savo kraštui.O jei jį galima nupirkti už 1000 zlotų,tai galima ir už kitokią valiutą

faktas to aš

faktas to aš portretas
faktas yra tai, kad tie vadinamieji taunės mažumos "lenkai" net lenkiškai teisingai rašyti ir kalbėti nemoka, bet pinigus iš maskolijos ar varšuvos karalystės įsisavina- pasisavina.

dd

dd portretas
nu pagaliau prabilo ir lenkijoje blaiviai mastantys zmones,nieko pries lenkus neturiu,bet tai ka daro Tomasevskis tai dvieju kaimyniniu tautu kirsinimas ir jis uz pasekmes turi prisiimti atsakomybe
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių