Nestatutiniai ugniagesiai laukia palankaus Seimo sprendimo

Seimas iš naujo svarstys prezidento Valdo Adamkaus vetuotas įstatymo pataisas, turėjusias sulyginti statutinius ir nestatutinius ugniagesius. Prezidentas vetavo balandžio pabaigoje Seimo priimtas įstatymo pataisas, kuriomis buvo siekiama į bendrą darbo stažą įskaityti laiką, kai statutiniai ir nestatutiniai ugniagesiai pareigas ėjo iki 1990 metų bei suteikti galimybę gauti valstybinę pensiją tarnyboje ištarnavus 20 metų. Vetuodamas šias pataisas šalies vadovas pažymėjo, kad, nepaisant atliekamų tarnybinių funkcijų panašumo, pareigūnų - statutinių - ir nestatutinių ugniagesių statusas iš esmės skiriasi. Kaip teigiama prezidento dekrete, sprendimas į tarnybos stažą pareigūno pensijai gauti įskaičiuoti laikotarpius, kai asmuo dirbo nestatutinėse pareigose, pažeidžia konstitucinius socialinės darnos, teisingumo, protingumo principus ir vertinamas kaip privilegija. Iki šiol nestatutiniai ugniagesiai buvo nepatenkinti, nes negalėjo džiaugtis tokiomis pačiomis privilegijomis kaip statutiniai gelbėtojai. Abiejų tipų ugniagesiai iki šiol dirbo tokį pat darbą, tačiau gaudavo skirtingą atlygį bei naudojosi skirtingomis socialinėmis garantijomis. Pavyzdžiui, statutiniai pareigūnai, išdirbę 20 metų, gali išeiti į pensiją, o nestatutiniai tokios galimybės neturi. Be to, statutiniai pareigūnai yra apdrausti, apmokamos jų kelionių į darbą išlaidos, po 4 darbo valandų gaisro gesinimo metu jie gauna nemokamą maitinimą. Už darbo stažą, aukštesnę kategoriją keliamas atlyginimas, o nestatutiniai pareigūnai tokiomis privilegijomis naudotis negali. Šiuo metu Lietuvoje yra 11 priešgaisrinių gelbėjimo tarnybų, kurių darbuotojai neturi statutinių tarnybų pareigūnų statuso.

Šiandien Seimas planuoja apsispręsti dėl ugniagesiams gelbėtojams rūpimo įstatymo, kuriuo būtų numatyta darbo laiką, dirbtą darbo sutarties pagrindais, įskaityti į visą pareigūno ugniagesio stažą.

Kaip portalui www.kaunodiena.lt sakė Lietuvos ugniagesių gelbėtojų profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkas Saulius Džiautas, kad būtų atmestas prezidento veto, reikia 71 parlamentaro balso, tačiau šiuo metu posėdyje dalyvauja tik 77 Seimo nariai. „Tikimybė, kad visi vetuos Prezidento sprendimą, labai nedidelė", - nuogąstavo pašnekovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių