Neringos saulės laikrodį ženklina nuolaužos

Institucijos niekaip nesutaria dėl uragano nuniokoto saulės laikrodžio Neringoje: vieniems laikrodis - svetimkūnis ant kopos, kitiems - traukos detalė, kurią būtina renovuoti.

Nieko nepešė

Lietuvos nepriklausomybės penkmečiui paminėti įrengtas saulės laikrodis prieš devynerius metus buvo apgadintas - uraganas Anatolijus sulaužė laikrodžio stelą.

Neringos savivaldybės administracijos direktorius Algimantas Vyšniauskas teigė, jog dabar ant kopos stovi tik nuolaužos.

„Per uraganą dvi stelos dalys buvo sudaužytos, o žmonės kaip suvenyrus po akmenuką išsinešiojo. Mes norime atstatyti stelą tokią, kokia buvo", - pasakojo A.Vyšniauskas.

Tačiau saulės laikrodžio atstatymui kelią užkerta saugomų teritorijų valdininkija - vakar Aplinkos ministerijoje vykusioje apskritojo stalo diskusijoje dėl saulės laikrodžio likimo nenutarta nieko konkretaus.

„Grįžtu nieko nepešęs. Pusantros valandos pokalbis be jokių sprendimų", - reziumavo Neringos meras Vigantas Giedraitis.

Nelegalus statinys

Neringos internetiniame puslapyje skelbiama, jog laikrodžio apgadintos dalies kopija jau yra pagaminta ir parvežta į Lietuvą.

Tačiau Neringos meras teigė, jog ne viskas dar yra pagaminta - trūksta kai kurių dalių.

Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorė Aurelija Stancikienė piktinosi, jog savivaldybė tokiais pranešimais daro spaudimą ministerijai ir visuomenei.

„Savivaldybė, kaip jai būdinga, jau iš anksto, negavusi būtinų pritarimų, iš Kinijos atsivežė brangiausių medžiagų, taip darydama spaudimą Aplinkos ministerijai ir visuomenei", - aiškino A.Stancikienė.

Pasak direktorės šis statinys yra nelegalus - jis buvo pastatytas be privalomo Aplinkos apsaugos departamento suderinimo, todėl dabar jo statybą reikėtų vadinti ne atstatymu, o pastatymu.

Mistiškas gamtos kerštas

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė laikėsi nuomonės, kad šis statinys ant unikalaus gamtos darinio netinka - tokia praktika yra sovietmečio palikimas.

A.Stancikienė išsakė nuomonę, jog gamta pati padaro taip, kaip jai reikia.

„Prieš dešimt metų prieš bet kokias statybas ant Parnidžio kopos protestavo pusšimtis visuomenės veikėjų. Į mūsų šviesuomenės protestus atsižvelgė gamta, pati atsikratydama jai nebūdingo ir bandančio konkuruoti su jos grožiu svetimkūnio. Dabar, kai Lietuva yra pasirašiusi Pasaulio gamtos ir kultūros paveldo bei Orhuso konvencijas, tokioje išskirtinėje vietoje projektuojamą statybą privaloma iš anksto apsvarstyti su visuomene ir Pasaulio paveldo atstovais", - akcentavo A.Stancikienė.

Kompromisų ieškojimas

Nacionalinio parko direktorė susitikimo metu siūlė saulės laikrodį statyti kitoje vietoje, o ant Parnidžio kopos pastatyti stendą, kuriame būtų paaiškinta, jog akmeninės nuolaužos simbolizuoja žmogaus pralaimėjimą konkuruojant su gamta.

Specialistė akcentavo, kad Neringos savivaldybė nori ne tik pastatyti betoninį stulpą, bet ir paplatinti ant kopos sovietmečiu įrengtą automobilių stovėjimo aikštelę ir stacionarius tualetus.

Neringos meras aiškino, jog jų tikslas - tik sutvarkyti aplinką.

„Pasipriešinimas didelis dėl saulės laikrodžio atstatymo. Vienas iš pasiūlymų buvo pasilikti tik apžvalgos aikštelę. Mes pirmiausia sueisim su projekto autoriais, bandysim su jais kažką kalbėti, pasiūlymus rengti", - dėstė V.Giedraitis.

„Mes nekalbame apie laikrodžio panaikinimą. Gal bus nuspręsta atsisakyti kelių elementų, gal objektas galėtų būti perdarytas „šiltesnėmis" medžiagomis. Jei galima jachtų uostą iškalti mediena, kodėl negalima kažko panašaus pritaikyti ir saulės laikrodžiui?", - vieną iš pasiūlymų įvardijo R.Baškytė.

Mero teigimu, bent dėl vieno dalyko visos pusės sutaria - reikia sutvarkyti teritoriją.

Iki konkretesnių sprendimų lankytojai ant kopos ras tik saulės laikrodžio nuolaužas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių