Nemokami pieno produktai - ne daugiau nei tris dienas per savaitę

Pagal Lietuvos ir Europos Sąjungos remiamą programą „Pienas vaikams“ beveik 200 tūkstančių darželinukų ir pradinukų nemokamai gauna pieno ir jo produktų. Per pastaruosius trejus metus keliskart išaugus pageidaujančiųjų gauti šių produktų skaičiui, o Žemės ūkio ministerijai skyrus mažiau lėšų nei reikėtų visiškai patenkinti šiuos poreikius, keičiamos programos taisyklės.

Šiaulių Juventos progimnazijos pradinukai nei jogurtų, nei kitų nemokamų pieno produktų penktadienį nesulaukė.

„Kiek yra I–IV klasių vaikų, tiek ir gaudavom vienetų tų sūrelių, jogurto, varškytės, o dabar, nuo vasario 1 d., sumažinta programa, mes gauname pieno produktų tik 2 kartus per savaitę“, – pasakoja Šiaulių Juventos progimnazijos valgyklos vedėja Stasė Paulauskienė.

„Mes nuo pat pradžių dalyvaujame programoje „Vaisių ir pieno programa I–IV klasėms“ ir tikrai manau, kad tai yra labai populiari programa. Vaikai sūrelius, jogurtą labai mėgsta, jo niekada nelieka. [Produktų] dvigubai sumažėjo, nežinau, dėl kokių priežasčių tai įvyko“, – sako Šiaulių Juventos progimnazijos direktorius Vytautas Girčius.

Nuo 2004-ųjų nemokamai pradėtas dalyti pienas, vėliau ir kiti jo produktai. O vyresni vaikai jų gali įsigyti šiek tiek pigiau. Ilgą laiką ši programa nebuvo populiari, jai remti pakakdavo milijono ar kelių. Ir tik pastaraisiais metais pageidaujančiųjų pieno produktų daugėjo kosminiu greičiu. Šiemet, kaip ir pernai, tokių vaikų – beveik 200 tūkstančių.

Norint teikti tokią pat paramą, kaip ir pernai, reikėtų 15 milijonų litų, tačiau skirta tik 10,5 milijono. Tad Žemės ūkio ministerija keičia tvarką, pieno produktai nemokamai dalijami ne daugiau kaip tris dienas per savaitę.

„Ministerija nustatė, kad ne daugiau kaip 3 kartus per savaitę, o jei tiekėjas pasirenka 2 ar 1 kartą – tai toks jo sprendimas. Iš kitos pusės – tai verčia pasitempti ir perkančias organizacijas. Jei perka pati mokykla, tai galbūt ji gali ieškoti kompromisų su tiekėju ir pabandyti nupirkti tą patį produktą pigiau“, – teigia Žemės ūkio ir maisto produktų rinkos reguliavimo agentūros gen. direktoriaus pavaduotojas Germanas Lamsodis.

Pasak ministerijos atstovo, jeigu į biudžetą bus surinkta daugiau nei planuota, dalį pinigų būtų galima papildomai skirti šiai programai.

„Ateityje, manome, ieškosim kitų būdų, kaip įtraukti į šią programą ir Švietimo ir mokslo ministeriją bei Socialinės apsaugos ministeriją, tarsimės su savivaldybėmis, mokyklomis, kad tą programą išlaikytumėm“, – sako Žemės ūkio ministerijos departamento direktorius Rimantas Krasuckis.

ES lėšomis finansuojama tik penktadalis programos „Pienas vaikams“ išlaidų, kiti pinigai – iš mūsų valstybės biudžeto. Daugelyje ES senbuvių, kur remiama ši programa, dalį pinigų už pieno produktus primoka ir tėvai.


Šiame straipsnyje: pienasnemokami pieno produktai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuvis

Lietuvis portretas
Geda tokiai valstybei, kurioje grobstomos lesos neisivaizduojamais mastais, o sitokiai programai truksta lesu :(

Nu bet

Nu bet portretas
Turtingesnių tėvų vaikai(mano direktoriaus sūnus) taško tas grūdėtas varškes, mėtosi ir darbe virtuvėlėj. Nereikai tų jūsų varškių, juolaba kad vienas valgo, o kitas penktokas seiles varvina. Čia tikslinga priemonė-kad vaikai jau penktokai suvoktų apie socialinę nelygybę? Nesuprantu kodėl apskritai ES turi maitinti ir dar ne visus o tik 1-4 kl vaikus, geriau už tuos pinigus nupirktu spinteles, kurias dabar perka tėvai, ir suolus ir t.t.

Vida

Vida portretas
Visų pirma tie nemokami produktai atitenka valgyklų virėjoms ir direktoriams. Dirbau mokykloje ir žinau. Vaikai jų beveik negeria, tik vienas kitas. Susimąstykit dalintojai, ką jūs šelpiat, ar taip pinigus plaunat, ar dar kokie interesai. Tos valgyklų vagylkos į parduotuves pirkti maisto neina.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių