Negalia - ne kliūtis buriuoti

Iš tarptautinės regatos „The Tall Ships Races" grįžo klaipėdiečiai buriuotojai. Tarp jų buvo ir trys žmonės su negalia.

Ypatingas laivas

Pirmą kartą trys neįgalūs klaipėdiečiai galėjo išbandyti savo jėgas ant laivo denio. Kartu su dviem lydinčiais asmenimis iš Lietuvos jie plaukė burlaiviu „Lord Nelson". Tai vienintelis pasaulyje laivas, pritaikytas neįgaliesiems. Jame nuo kapitono tiltelio iki apatinių denių galima važiuoti vežimėliu. Negalintiems vaikščioti žmonėms yra įtaisytos specialios virvės pasikelti į laivo stiebą. Pagalvota net apie akluosius. Laivo kompasas turi specialią garso sistemą, kuri praneša, kur ir kiek pasukti laivo šturvalą. Nuo 1986 metų, kai laivas buvo pastatytas, jame mokėsi buriuoti 22 tūkstančiai jaunuolių. Beveik pusė jų - su įvairiais sveikatos sutrikimais. Lietuviai anglų burlaivyje lankėsi pirmą kartą.

„Mes buvome tikri įgulos nariai. Dirbome įprastus darbus, šveitėme laivą, padėdavome virtuvėje, valdydavome šturvalą. Smagu, kad nelaikė mūsų nuošalyje. Tai skatino stengtis",- kalbėjo neseniai iš regatos grįžęs neįgaliųjų organizacijos „Likimo laiptai" direktorius Adolfas Ruškys ir kiti bendražygiai.

„Svarsčiau, ką veiksiu tame laive, jei visiškai nemoku buriuoti. Bet paskui supratau, kad mums viskas bus paaiškinta. Tik sunku buvo susikalbėti su pačiais anglais, nes jie kalba tarmiškai",- pasakojo kelionės įspūdžius Vilija Petrauskaitė.

Reklamavo Klaipėdą

Penkių klaipėdiečių grupė plaukė iš Norvegijos Maloy uosto į Bergeną. Lietuviai plaukė aštuonias dienas.

Kartu plaukusi Klaipėdos savivaldybės Tarptautinių ryšių ir turizmo skyriaus vyriausioji specialistė Ina Šidlauskienė minėjo, kad Norvegijos uoste lietuviai ne tik grožėjosi įspūdingais fiordais ir kalnais. „Mes patys pamatėme regatą ir pristatėme savo šalį. Bent keturiasdešimt anglų prižadėjo kitais metais atplaukti į Klaipėdą, neatsiliko ir brazilai, meksikiečiai",- džiaugėsi gerai paveikusia reklama savivaldybės atstovė.

Klaipėdiečiai labai dėkingi savo rėmėjams, nes kelionė anglų laivu vienam žmogui kainavo apie penkis tūkstančius litų. Keliems žmonėms teko skolintis pinigų, kad sumokėtų už kelionę. Pasak I.Šidlauskienės, finansavimas buvo didžiausias rūpestis.

Kelionę į regatą parėmė trys „Rotary" klubai ir kelios Klaipėdos įmonės bei Klaipėdos miesto savivaldybė.

Kitais metais planuojama suteikti galimybę 25 jaunuoliams plaukti kitų šalių laivais. Bent du iš jų bus su negalia.

Krepšinio čempionai

Apie „The Tall Ships Races" regatą pasakojo ir neseniai iš jos grįžęs jachtos „Lietuva" kapitonas Steponas Kudzevičius. Tai vienintelė lietuvių jachta dalyvaujanti tarptautinėje regatoje. Nuo Liverpulio (Didžioji Britanija) jachtos kapitonas buvo S.Kudzevičiaus sūnus Osvaldas.

Lietuviai sėkmingai startavo pirmosiose varžybose nuo Didžiosios Britanijos iki Norvegijos. Finišą jie pasiekė treti. Perskaičiavus rezultatus savo grupėje lietuviai liko antri. Įgulą nudžiugino ne tik šis laimėjimas. Norvegijos Bergeno uoste buvo rengiamos įgulų krepšinio rungtynės trys su trimis. „Lietuvos" įgula sėkmingai įveikė visas komandas ir iškovojo pirmąją vietą. „Finale žaidėme su rusų burlaivio „Mir" komanda. Šios varžybos buvo įtemptos. Pralaimėję rusai juokais pagrasino, kad neleis mums laimėti bent jau regatoje",- dalijosi įspūdžiais „Lietuvos" įgulos narys Saulius Jakas.

Antradienį jachta išplaukė į antrąsias varžybas nuo Norvegijos Bergeno uosto iki Olandijos. „Lietuvos" kapitonas O.Kudzevičius dar prieš startą sakė, kad antrosios varžybos bus sunkesnės. Šiame etape dalyvauja daugiau burinių laivų. Jachtos finišuoti turėtų rugpjūčio 20 dieną. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių