Nedarbo dienos: gegužės 1-ąją siūloma keisti spalio 25-ąja

Dešinieji sieks vėl atšaukti gegužės 1-osios šventę ir vietoje jos įteisinti Konstitucijos dieną spalio 25-ąją.

Seimo pirmininko pavaduotojas, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) narys Česlovas Stankevičius parlamento sekretoriate įregistravo įstatymo projektus, kuriais iš valstybės švenčių sąrašo išbraukiama gegužės 1-oji – Tarptautinė darbo šventė. Č.Stankevičius siūlo ją įrašyti į atmintinų dienų sąrašą, nustatytą įstatymo.

Seimo vicepirmininkas taip pat siūlo nustatyti, kad iš atmintinų į šventinių dienų rangą „pakeliama“ Konstitucijos diena – spalio 25-oji.

Jeigu šiems pasiūlymams bus per balandį pritarta Seime ir įstatymus pasirašys Prezidentė Dalia Grybauskaitė, jau šiemet prisidės viena papildoma poilsio diena. Gegužės 1-oji šiemet yra šeštadienis, tad per ją bet kokiu atveju bus poilsiaujama. Bet spalio 25-oji šiais metais yra pirmadienis, todėl ji taptų papildomu laisvadieniu.

Pasak Č.Stankevičiaus, šių pasiūlymų parengimą „paskatino ilgametės visuomenės iniciatyvos paskelbti Konstitucijos priėmimo referendumu dieną – spalio 25-ąją – valstybės švente“. Taip, anot politiko, „būtų laikomasi daugelio demokratinių teisinių valstybių tradicijų ir išreikšta ypatinga pagarba savo Konstitucijai, kaip fundamentaliam aktui, įprasminančiam Lietuvos valstybę – bendrą aukščiausiąjį visuomenės gėrį“.

Č.Stankevičius įstatymu taip pat siūlo diferencijuoti šventines dienas. „Siūloma pagal svarbą Tautai ir Lietuvos valstybei diferencijuoti švenčių dienas, tai yra švenčių dienas skirstyti į valstybės ir kitas švenčių dienas. Valstybės švenčių dienomis siūloma laikyti keturias svarbiausias Lietuvos valstybingumui dienas: trys iš jų susijusios su Lietuvos valstybės įkūrimu, atkūrimu ir nepriklausomybės atkūrimu (vasario 16-oji, kovo 11-ojią ir liepos 6-oji) ir viena nauja – dabartinės Konstitucijos priėmimo diena (spalio 25-oji), kuri ir būtų vadinama Konstitucijos diena. Kitos švenčių dienos iš esmės liktų tos pačios (Naujųjų metų diena, Velykos, Motinos diena, Tėvo diena, Rasos ir Joninių diena, Žolinė, Visų Šventųjų diena, Kalėdos), išskyrus Tarptautinę darbo dieną, kurią siūloma laikyti atmintina diena ir perkelti į Atmintinų dienų įstatyme nustatytą sąrašą“, - tvirtinama Seimo vicepirmininko aiškinamajame rašte.

Gegužės 1-oji buvo šventinė diena dar sovietmečiu, tačiau 1990 metais atkūrus Lietuvos nepriklausomybę buvo išbraukta iš šventinių dienų sąrašo. Sugrąžinta į jį tik tuomet, kai šalį 1992-1996 metais valdė kairieji, bet 1997 metais, sugrįžus į valdžią dešiniesiems, vėl išbraukta. Dar kartą gegužės 1-oji į šventinių dienų sąrašą sugrįžo 2002 metais, kai Lietuvoje vėl ėmė valdyti kairiosios partijos. Iki šiol šis dienos statusas nebuvo pakeistas, nors centro dešinės koalicija į valdžią Lietuvoje atėjo 2008 metų pabaigoje.

Tarptautinė darbo šventė gegužės 1-ąją švenčiama paminint XIX amžiaus pabaigoje tądien Čikagoje sušaudytą darbininkų demonstraciją.

1992 metų spalio 25 dieną Lietuvoje įvyko referendumas dėl šiuo metu galiojančios Konstitucijos.


Šiame straipsnyje: šventėsilgieji savaitgaliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių