Neaišku, ar pavojingų atliekų deginimo gamykla pradės veikti

Ūkio ministerija kol kas neatsako, ar iki sausio bus pabaigti vertinti pavojingų atliekų deginimo įrenginiai Šiaulių rajone pastatytoje gamykloje, kurios užsakovė yra ministerijos valdoma bendrovė „Toksika“.

Ūkio ministras Rimantas Žylius yra sakęs, kad šiai pavojingų atliekų deginimo gamyklai nepradėjus veikti iki metų galo, Lietuva praras jai gautą milijoninę Europos Sąjungos paramą.

„Šiuo metu vyksta galutinis ataskaitos apie Pavojingų atliekų deginimo įrenginio (toliau – PADĮ) bandymus vertinimas. Jis leis nustatyti, ar bandymai atlikti iki galo ir ar PADĮ tenkina visus sutartyje numatytus reikalavimus. UAB “Toksika„ svarbiausia turėti aplinkai ir žmonėms saugų PADĮ. Europos Komisija, vertindama paramos panaudojimą atsižvelgs į atliktus darbus ir įrenginio atitikimą reikalavimams“, - BNS informavo ministerija.

Pavojingų atliekų deginimo įrenginį bendrovės „Toksika“ padalinyje jungtinės veiklos pagrindu statė Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) organizuotą konkursą laimėjusi bendrovė „Senovė“ ir Italijos bendrovė „Hafner Srl“. Rangos sutarties vertė - 87 mln. litų.

Prieš pusmetį kilus nesutarimų tarp gamyklos rangovų ir užsakovų ir joje nutraukus bandymus, šalyje buvo susikaupęs pavojingas medicininių atliekų kiekis, dėl kurio beveik tris mėnesius Lietuvoje buvo paskelbta ekstremali padėtis.

Jos metu atliekos naikintos Vilniuje, bendrovėje „Senovė“.

Vėliau bandymai buvo atnaujinti.


Šiame straipsnyje: atliekos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių