Nacionalinio diktanto finale - 111 dalyvių

Šeštadienį rengiamas Nacionalinio diktanto finalas, kuriame dėl raštingiausio Lietuvos piliečio titulo varžysis 111 dalyvių.

Šeštadienio popietę apdovanojant konkurso nugalėtoją bus paskelbtas ir sunkiausias lietuviškas žodis.

Nacionalinio diktanto finalininkai atrinkti iš pirmame ture dalyvavusių daugiau kaip 4 tūkst. dalyvių. Šeštadienį savo lietuvių kalbos žinias be kitų tikrinsis ir 8 užsienio lietuviai (po vieną iš Čikagos, Tbilisio, Liuksemburgo, Budapešto, Vienos, Kembridžo ir du iš Briuselio). Finale dalyvaus ir vienas regėjimo negalią turintis žmogus.

Anot Nacionalinio diktanto konkursą organizuojančio savaitraščio "Atgimimas" direktorės Dalios Jankaitytės, į finalą pateko tie, kurie pirmame ture padarė ne daugiau kaip keturias klaidas. Šiemet, kitaip nei pernai, šis barjeras buvo visiems vienodas. Moksleiviams kartelė nepakelta aukščiau nei kitiems, nes jie šiemet pasirodė ne itin gerai. Kaip teigė D.Jankaitytė, nemažai moksleivių padarė labai daug klaidų.

Finalinis diktanto turas vyks Vilniuje, Lietuvos radijo ir televizijos Didžiojoje studijoje.

Konkuso rezultatai popietę bus paskelbti baigiamajame renginyje Taikomosios dailės muziejuje. Čia visi finalo dalyviai bus apdovanoti "Alma littera" leidyklos paskatinamaisiais prizais, o laimėtojui atiteks keturių tomų enciklopedija "Lietuva".

Šeštadienį turėtų būti išrinktas ir sunkiausias lietuviškas žodis. Pirmo diktanto turo dalyviai sunkiausiu žodžiu siūlė rinkti "Landsbergis", "ačiū", "nuopuolis", "sūkurys", "driksti", "brigzti", "knygrišykla", "vąšelis", "vakuumas", "kojinė", "sąvaržėlė" ir kt.

Kovo pabaigoje konkurso dalyviai lietuvių kalbos žinias tikrino rašydami prozininkės, dramaturgės ir eseistės Vandos Juknaitės tekstą "Skubėkime augti".

Šiemet penktą kartą diktantas rašytas visose Lietuvos savivaldybėse bei 23 užsienio šalyse.

Diktanto pradžia - 11 val.

Diktanto tekstą bus galima girdėti per Lietuvos radijo pirmąją programą bei LTV2 ir per tiesioginę internetinę www.lrt.lt transliaciją.

Finalinį diktanto tekstą, kaip ir pirmajame ture, skaitys Vilniaus Žemynos gimnazijos mokytoja Aldona Šventickienė.


Šiame straipsnyje: nacionalinis diktantas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių