Nacionaliniam dramos teatrui vadovaus M.Budraitis (papildyta)

Naujuoju Lietuvos nacionalinio dramos teatro vadovu išrinktas Oskaro Koršunovo/Vilniaus miesto teatro (OKT) vadovas Martynas Budraitis, antradienį pranešė kultūros ministras Arūnas Gelūnas.

Rinkosi iš keturių

M.Budraitis generalinio direktoriaus pareigose pakeis pastaruoju metu nemažai kritikos sulaukusį Adolfą Večerskį. Jis taip pat norėjo toliau eiti šias pareigas ir buvo davęs pareiškimą dalyvauti konkurse, tačiau jo kandidatūra visgi nebuvo svarstyta.

"Pirmadienį gavome iš Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) patikinimą, kad A.Večerskis buvo nubaustas už privačiųjų ir viešųjų interesų supainiojimą, todėl tas pažeidimas užkerta jam kelią eiti vadovaujančias pareigas valstybės tarnyboje dar trejus metus. Nesvarbu, pažeidė ar nepažeidė, bet jei šių išvadų nepaisytume, reikštų, kad mums nesvarbi teisėsaugos institucijų išvada ir nuomonė", - kalbėjo A.Gelūnas.|

Į konkursą neatvyko, nors buvo davęs pareiškimą Tauras Čižas, todėl galiausiai komisija rinkosi iš keturių kandidatų: Audronio Liugos, Jūratės Černiauskienės, Rimanto Bagdzevičiaus ir M.Budraičio. Pastarasis konkursą laimėjo nurungęs A.Liugą vos trijų taškų skirtumu.

Kultūros ministras A.Gelūnas pabrėžė, kad buvo padaryta viskas, kad konkursas būtų skaidrus, nepolitizuotas ir apgintas nuo įvairių įtarinėjimų ir išvedžiojimų: „Į komisiją pasikvietėme eskpertus, nedirbančius Kultūros ministerijoje, žmones, atstovaujančius skirtingas pažiūras“. Kalbas, kad buvo daromas spaudimas dėl A.Večerskio išrinkimo, A.Gelūnas komentuoti atsisakė.

Paliks O.Koršunovo teatrą

M.Budraitis sakė nusprendęs dalyvauti konkurse, nes kaip pilietis ir vilnietis nebegalėjo susitaikyti su esama situacija LNDT. Jis tikisi pasiekti, kad teatras vykdytų dar Lietuvos nepriklausomybės pradžioje iškeltus tikslus - nebūtų vieno režisieriaus teatras, vienytų stipriausius kūrėjus.

O.Koršunovo teatre M.Budraitis nebedirbs. "Nemanau, kad tai būtų įmanoma suderinti tiek laiko, tiek moralinių principų atžvilgiu", - sakė jis.

A.Gelūnas kalbėjo, kad M.Budraitis buvo pasirinktas ne tik dėl jo laimėjimų dirbant OKT. „Labiausiai jis siejamas su OKT, bet taip pat yra festivalis „Sirenos“, labai gerai vertinamas kultūros visuomenėje, jis turi didelę tarptautinę patirtį“, - laimėtojo privalumus vardino kultūros ministras.

LNDT laukia pokyčiai

Dirbti LNDT M.Budraitis pradės pabaigus tvarkyti visus formalumus, turbūt jau šios savaitės pabaigoje. Per tris dienas kiti konkurso dalyviai gali apskųsti konkursą, jei mano, kad jame buvo procedūrinių pažeidimų. "Girdėjau, kad A.Večerskis ruošiasi skųsti", - prasitarė A.Gelūnas.

Jei M.Budraičio laimėjimas bus patvirtintas, teatro laukia pokyčiai. „Neišvengiamai teks keisti kažkiek žmonių administracijoje, o dėl trupės viskas turi vykti natūraliai, pagal rodomą repertuarą. Mano siekiamybė būtų, kad aktoriai dirbtų pagal terminuotas sutartis“, - kalbėjo M.Budraitis.

Tarp režisierių, kuriuos jis mato galinčius dirbti LNDT, M.Budraitis minėjo Cezarį Graužinį, Gintarą Varną, Oskarą Koršunovą, Eimuntą Nekrošių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių