Mokyklų valgiaraščiuse bus sugrąžinta sriuba

Mokyklose iš valgiaraščių išnykus sriubai, kaip esą nevertingam patiekalui, į kovą dėl jos pakilo mokinių tėvai.

Valdininkai teisinasi tik norėję vaikus maitinti europietiškai, tačiau kilus nepasitenkinimui traukiasi ir vėl sriubą įrašo į valgiaraščius, praneša LTV „Šiandien“.

Iki pietų pertraukos likus vos kelioms minutėms, Šiaulių centro pradinės mokyklos virėjos skuba vaikams į lėkštes dėlioti karštą maistą. Bet ant stalų – tik antras patiekalas ir vaisiai. Sriubos pradinukai negauna nuo mokslo metų pradžios.

„Pirmomis dienomis dar nelabai suprato, o jau vėliau pasigedo, nes nesijaučia sotūs“, – sako valgyklos vedėja Asta Ružinienė.

Anot mokytojų, ne visi mokinukai valgo antrą patiekalą, tad nuo stalų dingus sriubai, vaikai pamokose neretai sėdi tuščiais pilvais.

„Mano klasėje keletas vaikų šį mėnesį nevalgo pietų dėl to, kad nėra valgiaraštyje sriubos. Jie tiesiog galbūt namo jos eina valgyti ar kažkur kitur eina pavalgyti“, – pasakoja mokyklos tarybos pirmininkė Lilija Norutienė.

Vaikai, pasiilgę sriubos, pradėjo skųstis tėvams, o šie pasipiktinę kreipėsi į mokyklų vadovus, kurie pradėjo organizuoti tėvų apklausas ir rinkti jų parašus, kad sriuba vėl taptu tradiciniu patiekalu mokyklose.

„Dažniausiai pas mus įprasta tiesiog uždrausti, bet ne suteikti pasirinkimo teisę. Mes netenkam pasirinkimo teisės. Aš labai rūpinuosi vaiko sveikata ir mes visi pasisakom: duokite mums sriubos“, – sako mama Rita Toleikienė.

Atsisakyti sriubos naujais mokslo metais rekomendavę Sveikatos apsaugos ministerijos valdininkai sako orientavęsi į europietišką mitybą ir Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, kuriose esą pasakyta, kad vaikai turi gauti pakankamai šviežių vaisių, daržovių.

„Sriuba turi gerokai mažesnę mitybinę vertę nei antrasis patiekalas. Jei sriubą patiekiame pietų metu, tada vaikas gauna daugiau vandens, nes sriuboje yra 90 proc. vandens, net daugiau, ir, aišku, jis mažiau suvalgo antrojo patiekalo. Rezultatas – jis gauna mažiau vertingų medžiagų, kurių turėtų gauti pietų metu“, – tvirtina dr. Almantas Kranauskas, Sveikatos apsaugos ministerijos Sveikatos stiprinimo skyriaus vedėjas.

Tačiau sulaukusi tėvų pasipiktinimo, ministerijos vadovybė persigalvojo.

„Atrinkome keletą vertingiausių sriubų ir įtrauksime jas į valgiaraščius“, – sakė A. Kranauskas.

Paklaustas, ar sprendimas atsisakyti sriubos buvo klaida, jis teigė: „Ne klaida, tai yra tam tikras atsitraukimas, nes visuomenė įpratusi maitintis tradiciškai“.

Sriubos ant mokyklų stalų turėtų sugrįžti jau artimiausiu metu.


Šiame straipsnyje: mokinių maitinimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių