Per ''Misiją Sibiras'' surinkti faktai galėtų būti dėstomi mokyklose

Ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyvių įgyta patirtis ir sukauptos žinios turėtų tapti mokymo programos dalimi, sako ''Misija Sibiras’11'' ekspedicijos į Tadžikistaną vadovas architektas profesorius Algis Vyšniūnas.

Tai jis sakė ketvirtadienio vakarą per Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse Vilniuje vykusį ''Misija Sibiras’11'' pristatymą visuomenei.

Anot A.Višniūno, daugelis piliečių net neįsivaizduoja, kad dalis tremtinių buvo atsidūrę ir Tadžikistano Respublikoje.

''Kas yra gulagas politinių kalinių vaikams, dabartiniam jaunimui? Taigi, mano misija yra viešinimo, kalbėjimo, socialinės atminties. Tokie dalykai turėtų būti įtraukti į mokymų programas'', - sakė jis.

Ekspedicijos į Tadžikistaną, kur tremti asmenys, ką nors bendro turėję su Vokietija - kilmę, ryšius, tikėjimą ar kalbą, dalyvė 26 metų Ugnė Petrauskaitė prisipažino nustebusi dėl to, ką išvydo.

''Visiškai svetimas kraštas: alinantis karštis, dulkės, nepažįstama kultūra bei religija. Psichologiniai išgyvenimai ištremtiesiems turėjo būti labai stiprūs'', - svarstė Krašto apsaugos ministerijoje dirbanti mergina.

Pasak U.Petrauskaitės, dalyvių misija tebesitęsia iki šiol, jie pasakoja apie neatskleistus istorijos puslapius, skatina kitus dalyvauti šiame projekte.

''16 visiškai nepažįstamų žmonių vienijo tai, kad mes visi mylime savo tėvynę'', - kalbėjo kitos ekspedicijos, Tomsko srityje Rusijos Federacijoje, dalyvė 25metų Lina Kirilavičiūtė.
''Sugiedodavome, sukalbėdavome maldą. Palikome dalelę Lietuvos. Norėčiau dar ir į kitas vietas nuvažiuoti'', - pridūrė ji.

Tuskulėnų rimties parko memorialiniame komplekse eksponuotos ekspedicijos  nuotraukos, filmuota medžiaga.

Traukiniais ir lėktuvais į vieną pusę dalyviai vyko beveik 4000 kilometrų, pėsčiomis taiga nuėjo per 100 kilometrų.

Dalyviai patys mokėsi daryti kryžius, tvėrė tvoromis lietuvių tremtinių kapinaites, tvarkė jas. Taip pat susitiko su Sibire tebegyvenančiais lietuviais, jų vaikais, aplankė sunykusius lietuvių tremtinių kaimus, aptiko juose kurtos krepšinio komandos pėdsakus.

Šių dviejų ekspedicijų dalyviai kviečiami į mokyklas, universitetus bei įvairias įstaigas, čia dalijasi unikalia patirtimi, nuotraukomis bei filmuota medžiaga, patriotiškumo ir pilietiškumo supratimu.

Šiais metais jau surengta daugiau nei 90 tokių susitikimų visoje Lietuvoje, šia tematika surengta ne viena paroda, sukurti dokumentiniai filmai.

Lietuvos jaunimo pilietiškumo ir patriotiškumo ugdymo projektas „Misija Sibiras“ startavo 2006 metais. Nuo projekto vykdymo pradžios lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė dešimt ekspedicijų, jos sutvarkė apie 80 lietuviškų kapinių.


Šiame straipsnyje: Misija Sibiras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Gurkus

Gurkus portretas
Geriau Lietuvoje sutvarkytų kapus, gatves, patvores - juk atrodome tikrai nekaip.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių