Mirė kalbininkas Albertas Rosinas

Eidamas 73 metus, penktadienį mirė žinomas lietuvių kalbininkas, baltistas, filologijos mokslų daktaras, buvęs Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Albertas Rosinas.

Nuo 1964 metų jis dėstė tuometinio Kauno politechnikos instituto Vilniaus filialo (dabartinio Vilniaus Gedimino technikos universiteto) Kalbų katedroje, 1983-1989 metais buvo katedros vedėjas.

Nuo 1989 metų jis dėstė Vilniaus universitete, 1990-1996 metais buvo Baltų filologijos katedros vedėjas. 1990-1997 metais vadovavo Lietuvių kalbos draugijai.

A.Rosinas 1990-aisiais buvo Jono Kazlausko premijos, 1997-aisiais - Lietuvos mokslo premijos laureatas.

1992-1998 metais jis vadovavo Valstybinei lietuvių kalbos komisijai.

Apie kalbininko mirtį pranešusi Valstybinė lietuvių kalbos komisija svarbiausiais išleistais jo darbais įvardija knygą "Lietuvių bendrinės kalbos įvardžių semantinė struktūra" (1984 metais), "Baltų kalbų įvardžiai" (1988 metais), "Baltų kalbų įvardžiai: morfologijos raida" (1995 metais), "Lietuvių bendrinės kalbos įvardžiai" (1996 metais), "Mikalojaus Daukšos tekstų įvardžių semantinė ir morfologinė struktūra" (2001 metais), "Latvių kalbos daiktavardžio linksniavimo sistema: sinchronija ir diachronija" (2005 metais), monografija "Baltų kalbų įvardžių semantinė ir morfologinė struktūra: sinchronija ir diachronija" (2009 metais). Už šią monografiją 2010 metų kovą jis apdovanotas Kazimiero Būgos kalbotyros premija.

A.Rosinas spaudai parengė Prano Skardžiaus "Rinktinius raštus" (1-5 tomus, 1996-1999 metais), Jono Kazlausko "Rinktinius raštus" (1-2 tomus, 2000 metais). Kartu su bendraautoriais parengė "Rusų-lietuvių kalbų statybos terminų žodyną" (1992 metais), "Anglų-lietuvių kalbų statybos terminų žodyną" (1993 metais).

Lietuvos ir užsienio mokslo leidiniuose kalbininkas paskelbė daugiau kaip 80 straipsnių istorinės ir lyginamosios gramatikos klausimais, periodiniuose leidiniuose rašė lietuvių kalbos ugdymo ir kultūros temomis, redagavo mokslo darbus. Jis buvo tarptautinio lingvistinio žurnalo "Baltistica" redaktorių kolegijos narys.

Velionis bus pašarvotas Šv. Jonų bažnyčioje.

Užuojautą A.Rosino artimiesiems, kolegoms, studentams, Vilniaus universiteto kolektyvui ir visiems, kartu su juo dirbusiems bei jį pažinojusiems, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

"Lietuva neteko puikaus, išmintingo žmogaus ir mokslininko, kuriam brangiausias dalykas buvo kalba. Profesoriaus darbai ir tyrinėjimai neabejotinai įeis į lietuvių kalbos mokslo, baltistikos, lyginamųjų baltų kalbų, dialektologijos istoriją. A.Rosinas lietuvių ir užsienio mokslo leidiniuose paskelbė daugybę straipsnių istorinės ir lyginamosios gramatikos klausimais, rūpinosi kalbos kultūra, sukauptomis žiniomis nuoširdžiai dalijosi su jaunaisiais kalbininkais", - sakoma valstybės vadovės užuojautoje.


Šiame straipsnyje: Albertas Rosinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių