Mirė humoristas, publicistas E.Vaitkus

Lietuvos rašytojų sąjunga praneša, kad eidamas 73-iuosius metus, mirė humoristas, publicistas Edvardas Antanas Vaitkus.

Edvardas Antanas Vaitkus gimė 1937 m. liepos 27 d. Rietave. Čia baigė septynias klases ir 1951 metais įstojo į Klaipėdos mokytojų seminariją, o pradinės mokyklos mokytojo specialybę įgijo 1955 m. baigęs Kauno pedagoginę mokyklą.

1956 metais įstojo į Vilniaus universiteto Istorijos-filosofijos fakultetą, kur studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Baigęs studijas mokytojavo Trakų vidurinėje mokykloje internate, dirbo Lietuvos „Žinijos“ draugijoje, Valstybiniame televizijos ir radijo komitete, o nuo 1957 iki 1980 metų leidinių „Buitis“, „Darbas ir poilsis“, „Statyba ir architektūra“ redakcijose.

1980-1988 metais dirbo redaktoriumi „Vagos“ leidykloje.

Paskutinė jo darbovietė - žurnalo „Švietimo naujovės“ redakcija, kurioje ėjo vyr. redaktoriaus pareigas. Žurnalistikai jis yra atidavęs daugiau kaip 30 metų.

Dar būdamas moksleivis Edvardas Antanas Vaitkus rašė eilėraščius, pirmasis jų buvo išspausdintas 1952 metais „Genyje“. Vėliau, jau besimokydamas VU, vis daugiau ėmė rašyti prozą, ypač humoristinę.  

Jo humoreskos ir feljetonai buvo spausdinami daugelyje to meto laikraščių ir žurnalų: „Šluotoje“, „Švyturyje“, „Pergalėje“, „Tarybinėje moteryje“, „Nemune“, „Valstiečių laikraštyje“, „Buityje“ ir kt. Tačiau tikrasis jo debiutas - tai 1970 metais almanache „Devyni vilkai“ pasirodęs pluoštas humoreskų. 

Iš viso jis yra išleidęs penkias knygas.

Dirbdamas Lietuvos valstybiniame televizijos ir radijo komitete, rašė scenarijus humoristinėms TV laidoms. Kurį laiką buvo transliuojamas jo sumanytas satyrinių laidų ciklas „Mūsų dienų pasakos“ (socialiai aktualizuotos gerai žinomų pasakų parodijos). 

E. Vaitkus 1972 m. buvo priimtas į Lietuvos žurnalistų sąjungą, 1997 m. - į Lietuvos rašytojų sąjungą.

Velionis pašarvotas laidojimo namuose „Nutrūkusi styga“, lankymas balandžio 7 d. nuo 12 iki 22 val., ir balandžio 8 dieną nuo 8.30 val. Karstas išnešamas 14.30 val.

Laidojamas bus Vilniuje, Rokantiškių kapinėse.


Šiame straipsnyje: vaitkus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių