Ministras problemas policijos sistemoje teisina lėšų trūkumu

Vidaus reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas sako, kad pagrindinė problemų policijos sistemoje priežastis yra finansų trūkumas, taip pat pareigūnų skaičiaus sumažėjimas.

„Pagrindinė esamų problemų policijoje priežastis - finansinių, materialinių, žmogiškųjų išteklių trūkumas ir nuolatinis jų mažėjimas nuo 2008 metų“, - antradienį atsakydamas į Seimo narių klausimus kalbėjo vidaus reikalų ministras.

Jo teigimu, policijai skiriamas finansavimas nuo 2008 iki 2013 metų yra sumažėjęs daugiau kaip 210 mln. litų.

„Pastaraisiais metais nuolat katastrofiškai mažėjo ir pareigūnų skaičius“, - sakė ministras. Jo teigimu, pareigūnų skaičius per minėtą laikotarpį sumažėjo nuo 12 tūkst. 731 iki 9 tūkst. 523 darbuotojų, t.y. 25,3 procento.

Ministras taip pat tikino, jog nepaisant mažėjančios finansavimo policijos pareigūnų darbo rodikliai gerėjo.

„Ištyrimo rodikliai nėra žemi. Jei lyginsime su ankstesnių metų duomenimis, per pastaruosius 8 metus ištirtų nusikaltimų veikų dalis išaugo nuo 42 iki 52 proc., tokio didelio išaiškinamumo dydžio nebuvo per visą nepriklausomybės laikotarpį“, - sakė D. A. Barakauskas.

Vidaus reikalų ministras taip pat tvirtino pareigūnams dėl jų darbo pretenzijų neturintis. „Aš noriu dar pasakyti - mes (su policijos vadovu - red.) dirbame kartu, tai yra pagrindinis dalykas. Jokių pretenzijų šitoj situacijoj, kur šiandien yra ir policija, ir kiti pareigūnai, aš neturiu, pagrindinė problema yra tai, ką aš išvardinau“, - savo pasisakymą baigė ministras.

Policijos generalinis komisaras Saulius Skvernelis kalbėdamas apie įvykį Klaipėdos rajone, kur nuo vyro rankos žuvo policijos pagalbos nesulaukusi moteris, pripažino, jog pareigūnai netinkamai reagavo, tačiau sakė, kad „viską suvesti į tą vieną situaciją būtų neteisinga“.

„Policija susitraukė pakankamai daug, 25 proc. biudžetas sumažėjęs, ir mes šiandien (rajonuose - red.) galim išleisti vienintelį ekipažą patruliuoti. Neneigiam savo kaltės, mums nedaro garbės netinkamas reagavimas, tačiau vienas įvykis, kai mes iš 700 tūkst. įvykių per metus reaguojam, viską suversti į tą vieną situaciją būtų neteisinga“, - kalbėjo policijos vadovas.

Jis taip pat tvirtino, jog nepaisant mažesnio finansavimo policijos darbo rodikliai - geri. „Nepaisant iš tikrųjų drastiškai sumažėjusių žmonių, finansų, resursų, nuotaikų mūsų pareigūnų, kurios yra, švelniai tariant, ne pačios geriausios, rezultatai yra bendri geresni per pastaruosius keletą metų“, - sakė S. Skvernelis.

Jis taip pat stebėjosi klausimais dėl Šiaulių policijos vadovų atsakomybės, kuomet išaiškinta, jog vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai galėjo prekiauti narkotikais. Kaip teigė policijos vadovas, tokių veikų išaiškinimas po pačios policijos stogu nėra vadovų darbo brokas, o pareikalavus jų atsistatydinimo būtų pasiektas priešingas efektas - vadovai būtų atgrasinti tirti pažeidimus sistemos viduje.

„Tokių nusikaltimų išaiškinimas nėra jų darbo brokas, slėpimas arba nenoras aiškintis yra darbo brokas. Dėl atleidimo, formuluojama, kodėl vadovai neprisiima atsakomybės ir neatsistatydina, tokio pagrindo nėra, nei Policijos įstatyme, nei vidaus tarnybos statute, išmesti žmogų iš darbo be kaltės. Negalim vadovų kaltinti ir atmušti jiems norą ir ryžtą sistemą išvalyti“, - kalbėjo S. Skvernelis.

Vėliau kalbėdamas žurnalistams S.Skvernelis sakė, jog policijos sistemoje šiuo metu trūksta 1,5 tūkst. pareigūnų.

„Iš 1500 trūkstamų pareigybių šiandien didžioji dalis yra pirminės grandies pareigūnai: patruliai, tyrėjai. Mažiausiai trūksta vadovaujančių pareigybių. Norint mums užtikrinti, kad kiekviename rajone visą parą būtų bent po du ekipažus, reikia sukomplektuoti pareigūnų trūkumą ir dar papildomai reikia 80 pareigybių įvesti“, - sakė policijos generalinis komisaras.

Jis minėjo, jog sunku ne tik išlaikyti pareigūnus darbe, bet ir rasti norinčių bei galinčių rengtis šiam darbui. „Šiandien Policijos mokykloje galime 150 pareigūnų parengti. Jeigu mes jų tiek surinksime. Jie turi būti nepriekaištingos reputacijos ir sveikatos. Reikalavimai, kurie galioja Centrinėje medicinos komisijoje, kerta mums per paširdžius visoms tarnyboms. Turime priimti idealiai sveikus pareigūnus, kurių nėra“, - kalbėjo policijos generalinis komisaras.

Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkė Roma Katinienė sakė, jog profesinė sąjunga remia policijos generalinį komisarą, bet be didesnio finansavimo geresnių rezultatų nebus.

„Mums jau atsibodo prašyti, mes jau 4-5 metus prašome, ir situacija nesikeičia. Šiuo metu policijos bendruomenė, profesinė sąjunga remia generalinį komisarą ir jo reikalavimus. Pirmą kartą galbūt Lietuvos policijos istorijoje laikomės bendros pozicijos“, - žurnalistams kalbėjo profesinės sąjungos atstovė.

Ji sakė, jog „norint rezultatų finansavimas turėtų grįžti į prieškrizinį lygį“. „Jeigu politikai nesupras, kad turi pakeisti situaciją, kad visuomenės saugumas yra prioritetinė sritis, niekas nepasikeis. 2-3 mln. litų tikrai mūsų neišgelbės. Vien smurto artimoje aplinkoje įstatymas, daug įvykių, reagavimas į juos, nepagrįstas finansavimas dar labiau iškasė duobę policijai“, - sakė pareigūnė.

Vidaus reikalų ministras D. A. Barakauskas ir generalinis policijos komisaras S. Skvernelis antradienį plenariniame posėdyje pakviesti atsakyti į Seimo narių pateiktus klausimus dėl pastarojo meto rezonansinių įvykių.

Pagal Seimo statutą, sesijos metu antradieniais Vyriausybės pusvalandžio metu į Seimo narių iš anksto raštu pateiktus klausimus turi atsakyti atskiri Vyriausybės nariai, valstybės kontrolierius, kiti valstybės institucijų vadovai, kuriuos skiria Seimas arba kurių paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, taip pat kiti valstybės institucijų vadovai, išskyrus teisėjus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

morė

morė portretas
ne lėšų trūksta o suvokimo kas ką veikia. nusiimkite nuo savo partijos finansavimo iš valstybės biudžeto. Sėdite ir verkiat kad nieko negalit. o už ką tada tokia alga ir riebūs priedai prizams-siurprizams. ir kaip jums liežuviai apsiverčia

nemorė

nemorė portretas
Tai tipo nėr ką vogt, už tai ir milicnykai išlakstė? Renki valdžią- išrenki verslininkus. Fui.

K.Starkevičius

K.Starkevičius portretas
Buvęs Žemės ūkio ministerijos ministras p. Kazimieras Starkevičius per TV3 ir LNK televizijas (2013.03.07) palygino rezonansinę vadinamąją „mailiaus“ bylą su EBSW byla, lygtai šios bylos yra panašios? Jau 4 metai visuomenei yra skleidžiamas melas ir blefas apie „mailiaus“ bylą. Įdomu, kodėl p. K. Starkevičius paskleidė šią dezinformaciją? Gal p. K. Starkevičius nori padėti FNTT tyrėjams ir Generalinės prokuratūros prokurorui pateisinti šią sukurtą netikrą bylą? Gal ŽŪM padaliniai tyčia sužlugdė „mailiaus“ projektus, kad šie negautų ES paramos ir todėl skleidė melą ir klaidino tyrėjus? O gal p. K. Starkevičius tiesiog neturi kompetencijos? Žiniasklaidos atstovai (pirmiausia iš TV3 ir LNK), pasidomėkite, kas galėtų atsakyti į šį klausimą. Ar bus tik tyluma?
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių