Ministras: nemokėjau pinigų tiesiai M.Adomėnui

Švietimo ir mokslo ministras Gintaras Steponavičius tikino pats nepriėmęs sprendimo dėl pinigų išmokėjimo lituanistikos strategiją rengusiam konservatoriui Mantui Adomėnui.

Skirstė administracija

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienio posėdyje vėl aiškinosi, ar Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) užsakymu strategiją rašęs ir už tai atlygį gavęs M.Adomėnas nepažeidė Konstitucijos bei Seimo statuto reikalavimų dėl draudimo Seimo nariams dirbti papildomą darbą ir gauti dar vieną atlygį.

Tačiau galutinis sprendimas nebuvo priimtas, nes EPK posėdyje dalyvavo per mažai jos narių.

Ministras G.Steponavičius etikos sargams sakė, kad lietuvių kalbos ugdymo bendrojo lavinimo mokyklose strategiją rengusiai darbo grupei jis skyrė bendrą beveik 30 tūkstančių litų sumą. Tačiau dėl jos padalijimo tarp grupės narių sprendė ne ministras, bet ŠMM administracija.

„Man tik buvo pateiktas projektas skirti atitinkamą bendrą sumą lėšų. Jas ir paskyriau, įsakyme nenurodydamas jokių pavardžių“, - pasakojo G.Steponavičius.

Dukart dėjo parašus

ŠMM vadovas tvirtino, kad nėra įsigilinęs į darbo grupės veiklos detales, nes jos veiklą kuravo politiko pavaldiniai. „Aš tik du kartus dalyvavau šios darbo grupės reikaluose, dėdamas savo parašus. Pirmąkart tai buvo, kai mano įsakymu buvo suburta darbo grupė, o antrą – kai paskyriau sumokėti bendrą 28,6 tūkst. litų sumą visiems darbo grupės nariams“, – pasakojo ministras.

Anot jo, „ministerijos administracija ir kanclerio lygmens sprendimai, lėmę pasirašant vieniems ar kitiems ekspertams darbo grupėje pagal jų atliktą indėlį išmokėti atitinkamas lėšas“.

„Administraciniai reikalai yra atsieti nuo mano kaip ministro kompetencijos“, - pabrėžė G.Steponavičius. Konkretų pinigų paskirstymą darbo grupės nariams jis vadino „administraciniais reikalais“, kurių nesprendžia ministras.

Atlygį gavo ne visi

EPK nariams kilo klausimų ir dėl to, ar M.Adomėnas nesupainiojo viešųjų ir privačių interesų - jis gavo atlygį iš ministerijos, kurios parlamentinę kontrolę vykdo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas, kuriame parlamentaras dirba.

Viceministras Vaidas Bacys komisiją tikino, jog darbo grupė nerašė pačios strategijos, tik diskutavo dėl jos, „keldavo įvairias idėjas, analizuodavo įvairius duomenims ir diskutuodavo, kuria kryptimi reikia iš principo judėti“. Pasak viceministro, atlygį už darbą gavo ne visi darbo grupės nariai, o tik tie joje dirbę ekspertai, kurie rengė pačią strategiją.

„Ne visi darbo grupės nariai rengė patį produktą. Už darbą grupėje niekas niekam jokių atlygių nemokėjo – tą noriu labai aiškiai pabrėžti, nes darbo grupėje buvo žymiai daugiau žmonių negu iš tikrųjų buvo sumokėtos autorinės sutartys“, – tvirtino V.Bacys.

Jis teigė, kad tie, kurie rengė pačią strategiją, kasdien užsisėdėdavo po darbo – iki 18 - 19 valandos.

Gavo kelis tūkstančius litų

ŠMM kancleris Dainius Numgaudis anksčiau EPK nariams yra tvirtinęs, jog lietuvių kalbos ugdymo bendrojo lavinimo mokyklose strategiją rengė 16 žmonių, o darbo grupės nariams, išskyrus ministerijos tarnautojus, atlygis už darbą išmokėtas įstatymų nustatyta tvarka. ŠMM atstovas tvirtino, jog autorinį honorarą gavo 11 iš 16 darbo grupės narių, o atlygį jie esą pasiskirstę patys - pagal kiekvieno indelį į strategijos kūrimą.

M.Adomėnas už darbą gavo apie 4 tūkst. litų neatskaičius mokesčių. D.Numgaudis pavadino M.Adomėną vienu produktyviausių darbo grupės narių, smarkiai prisidėjusiu prie strategijos kūrimo.

M.Adomėno veiklą EPK tiria dar vienu aspektu - kodėl tapęs Seimo nariu jis nepasitraukė iš Demokratinės politikos instituto (DPI) prezidento pareigų.

Konstitucija numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybinėse įstaigose ar organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos bei kitose privačiose įstaigose ar įmonėse.

Gali netekti mandato?

Etikos komisija M.Adomėno veikla susidomėjo paaiškėjus, kad pernai DPI laimėjo ŠMM skelbtą aukštųjų mokyklų reitingavimo metodikos sukūrimo konkursą. ŠMM buvo numačiusi per dvejus su pusę metų už tai sumokėti 2,5 mln. litų. DPI ir jo pasirinkti partneriai buvo vienintelis konkurso dalyvis.

Konkurso rezultatais buvo susidomėjusi Specialiųjų tyrimų tarnyba. Tačiau ikiteisminio tyrimo ji nusprendė nepradėti.

Už galimą Konstitucijos ir Statuto pažeidimą iš M.Adomėno opozicija siūlo atimti Seimo nario mandatą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių