Minint sovietų okupacijos 70-metį, pagerbta pirmoji jos auka Lietuvoje

Lietuvoje antradienį minint sovietų okupacijos 70-metį, Varėnos rajone pagerbtas pirmosios invazijos aukos pasienio karininko Aleksandro Barausko atminimas.

Ceremonijoje A.Barausko žūties Ūtos kaime dalyvavo jo dukra, Seimo pirmininkė Irena Degutienė, krašto apsaugos ir vidaus reikalų ministrai, keletas Seimo narių, Lietuvoje reziduojantys JAV, Čekijos, Gruzijos, Ispanijos, Švedijos, Turkijos, ambasadoriai, Šventojo Sosto atstovas, savivaldos atstovai, pasieniečiai.

Antradienį Lietuvoje prisimenama viena iš skaudžiausių dienų valstybės istorijoje - sovietų armijos įžengimas į šalį 1940-ųjų birželio 15-ąją. Tą pačią naktį Ūtos sargybos poste sovietų kariai nušovė A.Barauską.

Parlamento vadovė I.Degutienė per ceremoniją pabrėžė, kad Ūtos pasienio užkardos užpuolimas ir žiaurus susidorojimas su sargybos viršininku A.Barausku, nenorėjusiu atverti priešams valstybės vartų, yra svarbus istorinis faktas, paneigiantis dar kai kieno puoselėjamą mitą, neva Lietuva taikiai įstojo į SSRS.

"Visa tai - akivaizdus melas, nes ciniška žmogžudystė čia, Ūtoje, įvyko gerokai anksčiau, nei baigėsi ultimatumo terminas, ir pasienio policijos viršila padarė tai, ko tuomet neišdrįso politikai ir generolai, bet ką vėliau dešimtimis tūkstančių aukų atkartojo pokario partizanai savo unikalia dešimtmečio kova miškuose", - sakė I.Degutienė.

Lietuvos parlamentarai balandžio pabaigoje rezoliucija rekomendavo Vyriausybei kreiptis į Rusiją su prašymu ištirti pareigūno mirties aplinkybes, nustatytus kaltininkus nubausti bei skirti kompensaciją artimiesiems. Lietuvos diplomatų teigimu, Vyriausybė į Rusiją iki šiol dėl to nesikreipė.

Taip pat rezoliucija Vyriausybei siūloma A.Barausko žūties vietoje pastatyti paminklą, taip pažymint vietą, kurioje 1940 metų birželio 15 dieną prasidėjo sovietų agresija prieš Lietuvą.

Iškilmingame minėjime Ūtoje A.Baranausko dukra Ona Brasiūnienė atsiėmė tėvui po mirties įteiktą Valstybės sienos apsaugos tarnybos atminimo ženklą "Valstybės sienos apsaugai - 90".

"Kai mintimis klaidžioju po savo praeitį, matau tik vieną datą - visam gyvenimui išliko ta data - 1940 birželio 15-oji. Tai įvykiai pačiame Lietuvos pakraštyje, Ūtos kaime. Jie visiems laikams pakeitė mano gyvenimą (...) Aš mačiau, kaip su giliom žaizdom miršta prievartos, kankinimų neatlaikęs žmogus", - minėjime kalbėjo O.Brasiūnienė.

"Amžino įšalo žemėje tik per stebuklą neteko pabūti, bet speigų neišvengėme ir tėvynėje. Neturėjom namų nei šilto židinio, prie kurio būtų galima sušilti sušalusias rankas ar prie kojų prišalusias kojines", - savo ir sesers patyrimais po tėvo nužudymo dalijosi moteris.

Karšto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė minėjime kalbėjo apie šiandien lietuviams tenkančius iššūkius.

"Kiekviena karta turi savo atsakomybę. Mūsų visų - labai aiški - įtvirtinti nepriklausomybę ir laisvę taip, kad niekam po mūsų nebereikėtų statyti naujų paminklų nei Ūtoje, nei kitur Lietuvos pasienyje", - sakė ministrė.

Lietuvos okupacijos 70-mečio paminėjimui antradienį po vidurdienio rengiamas iškilmingas Seimo posėdis, vyksta kiti renginiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių