Minimas Sąjūdžio suvažiavimo dvidešimtmetis

Šeštadienį Vilniuje surengtas Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio (LPS) steigiamojo suvažiavimo 20-mečio minėjimas.

Jame dalyvavęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus ragino neužmiršti Sąjūdžio iškeltų idealų.

„Prabėgo daug metų, bet iki šiol tas dienas prisimename su begaliniu jauduliu. Juk Sąjūdis buvo ne tik politika ir ne tik tiesė kelią į valstybingumą. Sąjūdis kiekvieną geros valios žmogų palietė asmeniškai primindamas, kad jis turi savo Tėvynę, Tautą, savo tikėjimą ir savo žmogiškąjį orumą", - sakė šalies vadovas.

Prezidento teigimu, Sąjūdis priminė, kad yra tikrasis solidarumas, tikroji žmonių bendrystė ir viena didžiulė, darni lietuvių Tauta.

„Todėl Sąjūdžio suvažiavime ir mitinguose, Baltijos kelyje ir Sausio 13-osios kovoje kartu buvome visi: ne tik gyvenantys Lietuvoje, bet ir išsibarstę po visą pasaulį", - pažymėjo valstybės vadovas.

Pasak V.Adamkaus, Sąjūdis mus išmokė būti solidaria tauta, o kartu - ir neatskiriama demokratinio pasaulio dalimi. Šalies vadovas pabrėžė, kad šio jausmo vedami, buvome solidarūs su krikščioniškąja kultūra bei Europos istorija, o Sąjūdį suvokėme kaip 1956-ųjų Budapešto, 1968-ųjų Prahos ar 1981-ųjų Varšuvos įvykių tąsą.

„Sąjūdis išmokė mus patikėti savo jėgomis. Jis subrandino, o vėliau ir realizavo mintį, kad Laisvė - tai vertybė, kurią tautos ne gauna dovanų kažkieno geros valios ar pasaulio politinės konjunktūros dėka, o ją reikia iškovoti", - sakė Lietuvos vadovas.

Prezidentas apgailestavo, kad ne visas Sąjūdžio pamokas išmokome. Šalies vadovo nuomone, iškovoję neįtikėtiną istorinę pergalę, nugalėję galingiausią dvidešimtojo amžiaus imperiją, kartais išsigąstame netikrų pavojų.

„Todėl nepasiklyskime smulkmenose. Tada, prieš dvidešimt metų, Lietuvai grėsė daugybė gyvybiškai rimtų grėsmių. Tačiau Sąjūdis, siedamas pačias įvairiausias politines pažiūras, vieningai siekė Lietuvos laisvės. Manau, kad todėl jis ir šiandien tebėra geriausia moralios ir kultūringos politikos, pilietinio solidarumo ir tolerancijos mokykla. Sąjūdis ir šiandien mums -- politinės veiklos idealas, iš kurio turime mokytis, kaip, būdami skirtingi, turime siekti bendros gerovės ir bendrų tikslų", - pabrėžė V.Adamkus.

Lietuvos vadovas ragino neužmiršti ir nenuvertinti tų idealų, kuriuos Sąjūdis iškėlė ir kuriuos Tauta privalėjo, privalo ir ateityje privalės įgyvendinti kantriu darbu, išmintimi, kasdienėmis pastangomis.

„Nuoširdžiai linkiu, kad Lietuva būtų tokia, kokia ji buvo Sąjūdžio vizijose. Kad Sąjūdis būtų gyvas kiekvieno iš mūsų atmintyje ir gyventų kiekvieno širdyje. Kad prisimindami atgimimo istoriją ir apmąstydami, vardan ko ir už ką kovojo Sąjūdis, kiekvienas Lietuvos žmogus nuoširdžiai galėtų ir šiandien pasakyti: ,,Už jūsų ir mūsų Laisvę!", - sakė prezidentas.

Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdis buvo įkurtas 1988 metų birželio 3 dieną. Tų pačių metų spalio 22-23 dienomis buvo surengtas LPS steigiamasis suvažiavimas. Vėliau ši organizacija tapo visą Lietuvą apėmusiu judėjimu. Sąjūdžio vadovas buvo Vytautas Landsbergis.


Šiame straipsnyje: Sąjūdismetinės

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių