Metų pabaigoje į JAV - be vizų

Lietuvos ir dar septynių Europos Sąjungos valstybių piliečiai jau galbūt šių metų pabaigoje į JAV galės keliauti be vizų, teigia aukšto rango JAV pareigūnas.

Kaip pranešė Lietuvos televizijos Naujienų tarnyba, JAV vidaus saugumo departamento pareigūnas Richardas Bartas, atsakingas už bevizio režimo programą, dienraščiui „Europolitics" teigė, kad Malta, Graikija, Vengrija, Slovakija, Čekija, Latvija, Estija ir Lietuva tikriausiai bus įtrauktos į šią programą spalio ar lapkričio mėnesį.

Dar keturios bevizio režimo neturinčios ES narės - Lenkija, Rumunija, Bulgarija ir Kipras, pasak R.Barto, turės šiek tiek palaukti, nes jos neįveikia JAV nustatytos ribos, kad atmesti vizų prašymai neviršytų 10 proc. visų prašymų.

Anot vidaus reikalų ministro Regimanto Čiupailos, pagal savo pasirengimo lygį Lietuva į bevizio režimo programą turėtų pakliūti viena iš pirmųjų.  

Pasak jo, be vizų į JAV iškart galėtų keliauti naujo pavyzdžio Lietuvos pasus turintys žmonės.

JAV pareigūnų teigimu, daug kas priklausys nuo to, kaip keleivių išvykimo kontrolei spės pasirengti pačios Jungtinės Valstijos.

Bevizio režimo perspektyvas Lietuvai iki šiol temdė tai, kad nemažai jos piliečių, gavę turistines vizas, nelegaliai pasilikdavo JAV dirbti. Tačiau Lietuvai tapus ES nare ir atsivėrus legalioms Vakarų Europos darbo rinkoms bei stabiliai gerėjant šalies ekonominiai padėčiai, Amerika tapo kur kas mažiau patraukli uždarbiams ar emigracijai.

Viena iš JAV nustatytų sąlygų beviziam režimui gauti yra reikalavimas, kad atmestų paraiškų vizai gauti kiekis neviršytų 10 proc. ribos. 2006 metais šis Lietuvos rodiklis buvo 27,7 proc., tuo tarpu pernai Lietuvoje riba nebuvo peržengta. Tačiau ją viršijo užsienyje gyvenantys lietuviškų pasų savininkai, kurie taip pat gali prašyti JAV vizos.

Apie 400 tūkst. lietuvių gyvena užsienyje, didžioji dalis - Jungtinėje Karalystėje ir Airijoje.

Nemažai emigrantų, prašydami JAV vizų, negali pateikti pažymų, jog turi gerą tarnybą, stabilias pajamas ar nekilnojamojo turto. Nesant garantijų, jog jie po kelionės į JAV bus suinteresuoti grįžti į dabartinę savo gyvenamąją vietą, vizų jie dažnai negauna.

Lietuva vienašališkai panaikino vizų režimą JAV piliečiams 1994 metais. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių