Meno kūrėjai PSD draudžiami valstybės lėšomis

Nuo 2012 sausio 1 dienos įsigaliojo naujos Sveikatos draudimo įstatymo nuostatos, kurios numato, kad meno kūrėjai negaunantys pajamų pagal autorinę sutartį ir nepriklausantys asmenims draudžiamiems valstybės lėšomis pagal Sveikatos draudimo įstatymą, nedirbantys pagal darbo sutartį ar savarankiškai ir nemokantys sveikatos draudimo įmokų, privalomuoju sveikatos draudimu bus draudžiami Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos lėšomis.

Meno kūrėjai dėl draudimo iš minėtos programos niekur neturi kreiptis, reikalingais duomenimis apsikeis atitinkamos institucijos. Kultūros ministerija „Sodrai“ pateiks duomenis apie meno kūrėjo statusą turinčius asmenis.

„Sodra“ iki kiekvieno mėnesio 25 dienos pagal Apdraustųjų valstybiniu socialiniu draudimu ir valstybinio socialinio draudimo išmokų gavėjų registro duomenis apskaičiuos privalomojo sveikatos draudimo įmokas nuo minimaliosios mėnesinės algos už meno kūrėjus, kuriuos apima naujasis įstatymas.

Pasibaigus kalendoriniams metams, gavusi papildomus duomenis iš Valstybinės ligonių kasos ir Valstybinės mokesčių inspekcijos apie meno kūrėjus, už kuriuos buvo mokėtos privalomojo sveikatos draudimo įmokos iš Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos, tačiau jie gavo pajamų pagal autorinę sutartį arba priklausė asmenims, draudžiamiems valstybės lėšomis, dirbantiems pagal darbo (tarnybos) sutartis ar savarankiškai ir mokantiems sveikatos draudimo įmokas, „Sodra“ patikslins lėšų poreikį už praėjusius kalendorinius metus ir atitinkamai sumažins lėšų poreikį už artimiausią mėnesį.  

Programos lėšas tvarko Kultūros ministerija, kuri ir atsiskaitys su „Sodra“ už meno kūrėjų socialinį ir sveikatos draudimą.

Tam tikras sąlygas atitinkantys meno kūrėjai Meno kūrėjų socialinės apsaugos programos lėšomis jau nuo 2011 metų draudžiami valstybiniu socialiniu pensijų draudimu pagrindinei ir papildomai pensijos dalims bei ligos ir motinystės socialiniu draudimu.


Šiame straipsnyje: PSDmenininkaikultūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių