Medžiotojai nepatenkti ministro sprendimu nutraukti vilkų medžioklę

Lietuvos medžiotojai pasmerkė aplinkos ministro Gedimino Kazlausko sprendimą nutraukti vilkų medžioklę, rašo „Lietuvos žinios“.

Šiemet aplinkos ministro įsakymu buvo patvirtinta tik penkių vilkų medžioklės kvota. Be to, šių plėšrūnų medžioklė baigėsi lapkričio viduryje. Per ankstesnį medžioklės sezoną buvo leista sumedžioti 40 vilkų.

Vilkų gynėjai džiūgauja, jog buvo išgirstas jų balsas ir šių plėšrūnų medžioklė baigėsi taip anksti. Pasak gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ tarybos pirmininko Vaido Balio, Lietuva dar neturi Vilkų populiacijos valdymo ir apsaugos plano, būtino pagal Europos Sąjungos reikalavimus.

„Kol nėra plano, tol ir vilkų medžioklė turi būti minimali“, - pabrėžė jis. Anot V.Balio, nuo 2000 iki 2004 metų vilkų populiacija buvo drastiškai sumažinta. Pagal tuomečius duomenis, per ketverius metus vilkų Lietuvoje sumažėjo nuo 550 iki 200.

Šių metų pradžioje mokslininkų komisija Lietuvos girininkijų miškuose suskaičiavo 300 vilkų ir 50 lūšių. Pasak specialistų, šių plėšrūnų yra bent pusantro karto daugiau. Vilkaviškio rajone gyvenanti ūkininkė Onutė Kartavičienė tvirtina, kad vilkų grėsmė ne iš piršto laužta.

„Anksčiau mes vilkų nebuvome matę, o dabar jie taip išdrąsėjo, kad ateina iki pat mūsų sodybos. Šią vasarą netekome beveik visų avių jauniklių, todėl jas laikėme uždarytas tvarte. Keletą kartų karvės su veršeliais bėgte parbėgo iš ganyklos. Todėl visuomenininkų raginimai saugoti plėšrūnus mus, kaimo žmones, erzina“, - pasakojo apie rūpesčius ūkininkė.

Medžiotojų manymu, vilkų daroma žala kasmet vis didėja. Todėl, pasak Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos tarybos pirmininko Rimanto Benečio, Aplinkos ministerijos (AM) nustatytas penkių vilkų limitas yra nepamatuotas žingsnis.

„Vilkai kenkia ne tik naminiams gyvuliams. Jie jau masiškai puldinėja ir laukinius žvėris. Mes pastebėjome sudraskytų šerniukų, stirnų likučių Žemaitijos ir vidurio Lietuvos miškuose. Todėl vilkų medžioklę būtina atnaujinti“, - įsitikinęs RBenetis. Jo teigimu, Lietuvoje vilkams jokios grėsmės nėra.

AM specialistų manymu, ministras G.Kazlauskas turėtų išgirsti medžiotojų raginimus. Juolab kad Vilkų populiacijos valdymo ir apsaugos planas jau yra parengtas ir rugsėjį pristatytas visuomenei. Anot AM Gamtos apsaugos departamento direktoriaus Laimučio Budrio, visi sutaria, kad vilkai turi teisę gyventi, tik ginčijamasi dėl jų populiacijos dydžio.

„Lietuvos miškuose galėtų gyventi 200-250 vilkų. Daugiau jų jau daro įtaką aplinkai. Jei vilkų sumažėja iki 100, kyla grėsme jų pačių populiacijai“, - aiškino L.Budrys. Jis priminė, kad Latvijos ir Estijos miškuose sustabdžius vilkų medžiokles nebeliko stirnų ir kitų smulkių gyvūnų.


Šiame straipsnyje: vilkaimedžioklė

NAUJAUSI KOMENTARAI

SS

SS portretas
reikia riboti medžiotojų skaičių Lietuvoje, nes jie ir yra patys didžiausi brakonieriai, jie ir yra pavojus Lietuvos gyvūnijai. Mano ranka niekada nepakiltų prieš vilką, stirną, kiškį, briedį, elnią.... Nesupratau ir nesuprasiu medžiotojų. Senovėje žmonės medžiojo dėl maisto, o dabar iš ištvirkimo, kurį vadina pramoga. Manjakai irgi pramogauja žudydami žmones. Sakysit: na ir palyginimas. O kuo skiriasi gyvūnų gyvybė (žmogus taip pat gyvūnas).

Zyklas

Zyklas portretas
"didvyriai" su šautuvais, naikinantys apsiginti negalinčius gyvūnus... Gerai rašo pirmas komentatorius.

gg

gg portretas
Man isvis nesuprantamas tas noras nusauti ta laukini gyvuna. Medziotojai tik savo ego patenkinti nori. Jei galetu issaudytu viska kas like gyva turbut.
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių