Medininkų žudikus saugo Rusija

Medininkų muitinės poste nužudytų pareigūnų įtariamuosius saugo Rusijos Federacijos pilietybė.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai, tirdami Lietuvos pareigūnų nužudymą Medininkų muitinės poste, surinko pakankamai duomenų, kad šį nusikaltimą padarė buvę SSRS Vidaus reikalų ministerijos Vidaus kariuomenės Rygos Ypatingos paskirties būrio milicininkai.

Praėjusiais metais buvo kreiptasi į teismą dėl kardomųjų priemonių šiems asmenims paskyrimo. Teismo nutartimi visiems įtariamiesiems buvo skirta griežčiausia kardomoji priemonė - suėmimas, paskelbta įtariamųjų paieška, išduoti Europos arešto orderiai. Latvijoje buvo sulaikytas vienas įtariamasis. Jis Lietuvai perduotas šių metų sausį. Šiuo metu suėmimo terminas jam pratęstas 3 mėnesiams.

Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento vyriausiasis prokuroras Algimantas Kliunka informavo, kad šiais metais šalies prokuratūra vykdė intensyvų susirašinėjimą su Rusijos Federacijos generaline prokuratūra. Į Rusiją buvo išsiųsti prašymai dėl kitų šios baudžiamosios bylos įtariamųjų ekstradicijos.

Iš Rusijos Federacijos generalinės prokuratūros gauti atsakymai, jog kiti du įtariamieji yra pripažinti Rusijos Federacijos piliečiais ir pagal šios šalies Konstituciją negali būti išduoti kitoms valstybėms. Taip pat informuota, kad paklausimas dėl dar vieno įtariamojo yra sprendžiamas ir apie priimtą sprendimą bus pranešta. Tačiau atsakymas apie galutinį sprendimą dar negautas.

„Įtariamieji yra užsienio valstybių piliečiai, kurie į Lietuvos Respubliką atvyko 1991 m. liepos 30 d. vakare, padarė nusikaltimą ir kitos dienos vakare iš Lietuvos išvyko. Dauguma tyrimui svarbių liudytojų taip pat gyvena užsienio valstybėse, dalis jų slapstosi dėl kitų padarytų nusikaltimų. Todėl atliekant procesinius veiksmus būtinas bendradarbiavimas su kitų valstybių teisėsaugos pareigūnais", - sakė A. Kliunka.

Pasak prokuroro, Rusijos Federacijos generalinė prokuratūra atsisakė apklausti ir kai kuriuos tyrimui svarbius kitus liudytojus. Buvo motyvuojama tuo, kad iš pateiktų klausimų manytina, kad tai ne liudytojai, o faktiniai įtariamieji, nors tokie jų teiginiai nepagrįsti.

Apie kitus šioje byloje vykdomus procesinius veiksmus prokurorai neinformavo.

1991 m. liepos 31 d. apie 5 val. ryto Medininkų muitinės poste iš Kalašnikovo konstrukcijos automatų su garso slopintuvais buvo nužudyti Vilniaus miesto muitinės inspektoriai Antanas Musteikis ir Stanislovas Orlavičius, šios muitinės stažuotojas Ričardas Rabavičius, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Policijos departamento Kelių policijos valdybos Kelių policijos rinktinės policininkai Algirdas Kazlauskas ir Juozas Janonis, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Greitojo reagavimo rinktinės „ARAS" policininkai Algimantas Juozakas ir Mindaugas Balavakas. Taip pat pasikėsinta nužudyti Vilniaus miesto muitinės inspektorių Tomą Šerną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių