Medikai: vakcinai skirti pinigai buvo išmesti į balą

Sandėliuose guli daugiau kaip 20 tūkstančių, tai yra keturi penktadaliai nepanaudotų skiepų nuo kiaulių gripo. Jų galiojimo laikas baigiasi rudenį, tad nesunaudojus vakcinos ją tiesiog teks išmesti.

Patys gydytojai pripažįsta, kad skiepams skirtas milijonas buvo paleistas vėjais, šeštadienį praneša Lietuvos televizijos naujienų laida "Panorama". Vis dėlto medikai teigia, kad šios vakcinos sudėtis panaši, kaip ir vakcinos nuo sezoninio gripo, tad dalį jos dar būtų galima suvartoti.

Poliklinikų, ligoninių, Užkrečiamųjų ligų centro sandėliuose šiandien nepanaudotos vakcinos nuo kiaulių gripo dar guli 22 tūkst. dozių. Iš viso buvo nupirkta 27 tūkst. dozių, joms įsigyti prireikė milijono litų - kitaip tariant, sandėliuose guli nepanaudotų skiepų už daugiau kaip 800 tūkst. litų.

Poliklinikos sako paskiepijusios vos vieną kitą žmogų. Kai kurios pripažįsta net įkyriai siūliusios, tačiau sutiko vos vienas kitas. Vasarą apie tokius skiepus žmonės visai pamiršo.

"Vieni manė, kad tai tikrai efektyvu, kiti - kad tai yra nelabai efektyvu. Ir žmonės, kurie planavo skiepytis, tiesiog nebeatėjo pas mus. Mes turime informacijos, kad tai nėra efektyvu, t.y. mažai efektyvu, kad kyla komplikacijos, reakcijos", - teigė Klaipėdos sveikatos priežiūros centro gydytoja Audronė Renkauskienė.

Iš pasiskiepijusių 5 tūkst. - dauguma medikai ir sergantieji lėtinėmis ligomis. Jie, Lietuvai nusipirkus vakcinos, buvo skiepijami pirmiausiai.

Vėliau net ir gydytojams pradėjus atsisakyti skiepų, leista vakcinuoti visus norinčius.

Sandėliuose gulinčių skiepų galiojimo laikas baigiasi lapkričio pirmąją, tačiau dalį jų gydytojai tikisi dar spėti suskiepyti.

"Šios vakcinos sudėtis yra tokia pat, kaip vakcinos nuo sezoninio gripo. O sezoninio gripo vakcina bus skirta ne visiems nemokamai, tik rizikos grupėms. Jos bus nupirkta apie 100-120 tūkst. vėl tam tikroms grupėms, o kiti asmenys turės mokėti). Todėl dabar yra proga pasiskiepyti pandeminio gripo vakcina", - kalbėjo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Anot gydytojos, kiaulių gripo virusas kol kas yra dominuojantis, tad nereikėtų ruoštis jos išmesti. Tą vis dėlto teks padaryti, jei skiepai nebus suvartoti per 4 mėnesius.

"Vaistinės sunaikina labai daug vaistų, kitos vakcinos lygiai taip pat išeina, kai pasibaigia jų galiojimas. Yra tam tikros įmonės, kurios tą vakciną pasiima, pasveria ir ta vakcina yra tiesiog sunaikinama kaip ir kiti medikamentai", - sakė D.Razmuvienė.

Tuo metu Klaipėdos sveikatos priežiūros centro gydytoja Audronė Renkauskienė pabrėžė, kad tai yra milijonas litų, "išmestas jei ne į balą, tai šalia balos".

Nuo pandeminio gripo Lietuvoje mirė 23 žmonės, iš jų - vienas vaikas ir viena nėščia moteris.


Šiame straipsnyje: vakcinapandeminis gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių