Mažose ligoninėse atliekos nukenksminamos

Vasarą kilus skandalui dėl gydymo įstaigose susikaupusių medicininių atliekų, kai kurios mažos rajonų ligoninės sako nesijaudinančios dėl tokių atliekų.

Jos yra nukenksminamos naudojant specialias mikrobangų technologijas ir tik po to išvežamos, praneša LTV „Šiandien“.

Tvarsliavą, panaudotus vienkartinius švirkštus, laboratorines ir kitas medicinines atliekas Pasvalio ligoninė nukenksmina įsigijusi specialias mikrobangų technologijas.

„Dabar nereikia jokių papildomų išlaidų, dezinfekcijos priemonių ir tai atitinka visas higienos normas. Atliekos surenkamos į specialius maišelius, dedamos į aparatą, nukenksminamos. Paskui uždedame etiketes, dedame į specialius konteinerius. Esame sudarę sutartį su UAB „Pasvalio gerovė“, kuri [tas atliekas] išveža“, – pasakoja Pasvalio ligoninės vyr. gydytojas Rolandas Rastauskas.

Per mėnesį taip nukenksminama apie 300 kilogramų medicininių atliekų. Todėl ne tik Pasvalio, bet ir kitos mažos ligoninės, turinčios tokią įrangą, nesiskundžia neturinčios, kur deginti atliekų.

Vasarą šalyje kilo skandalas dėl to, kad Vilniaus atliekų deginimo įmonei atimta licencija, o naujoji įmonė Šiaulių rajone normaliai vis dar neveikia. Tuo metu didžiosiose ligoninėse susikaupė tonos nenukenksmintų medicininių atliekų, o esą vežti jas deginti į Latviją – ligoninėms brangu.

„Prieš keletą dienų įmonė „Toksika“ jau paleista antram bandymui, manau, kad tuos interesus pavyks sudėlioti, nes ir mums, politikams, sunku suvokti, kodėl yra taip vilkinama. Šneki su žmogum posėdžių metu, ministerijos sako, kad bus išspręsta, o po mėnesio niekas nepajudėję“, – kalba Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas.

„Atliekų surinkėjas privalo pateikti įrodymą, kad jis turi kažkokią alternatyvą. Įsivaizduokit, kad atliekų surinkėjas turi sutartį su „Toksika“ ir „Toksika“ užsidaro, vėl būtų didžiausias kipišas, kad nėra kur dėti atliekų“, – sako medicininių atliekų tvarkymo bendrovės konsultantas Liudas Puodžiūnas.

Pagal atliekų tvarkymą reglamentuojantį įstatymą medicinos įstaiga su steigėjais pati nusprendžia, kaip geriau tvarkyti medicinines atliekas – vežti deginti iš karto ar prieš sunaikinimą nukenksminti.


Šiame straipsnyje: medicininės atliekos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių