Marijampolės policija bando užčiaupti Kalvarijos pareigūnus

Teigia, Lietuvos policijos profesinė sąjunga. Taip jie įvertino Marijampolės policijos vadovybės sprendimą pradėti tarnybinį patikrinimą D.Gaižausko atžvilgiu.

Marijampolės apskrities vyriausiajame policijos komisariate pradėtas tarnybinis patikrinimas dėl Kalvarijos policijos komisariato viršininko pavaduotojo Dainiaus Gaižausko - vieno iš septynių Kalvarijos kriminalistų, nepabūgusių prabilti apie aukštų teisėsaugos pareigūnų galimai nusikalstamą elgesį - veiklos.

Priežastis dėl ko pradėtas tarnybinis patikrinimas gana keistas - esą D.Gaižauskas nevykdė savo tiesioginio viršininko nurodymo ir davė interviu žiniasklaidai darbo metu.

Šį patikrinimą iniciavo Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato vadovas, kurio paties veiksmus Kalvarijos pareigūnai paprašė įvertinti prokurorų ir apie kurio atsakomybę jau prabilo policijos generalinis komisaras.

„Gaila, tačiau kol kas gyvename valstybėje, kur baudžiami ne nusikaltėliai, o apie nusikaltimus prakalbę žmonės”, - teigia Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas Vytautas Lamauskas.

Anot V.Lamausko, šis Marijampolės policijos komisariato vadovo sprendimas parodo, kad viešumas yra pats baisiausias dalykas teisėsaugos institucijų kauke prisidengusiam kriminalui.

„Apie neleistinus teisėsaugos ir įtariamųjų ryšius prabilęs pareigūnas dabar pradėtas persekioti už tai, kad bendravo su žurnalistais apie bylą, kuri jau išnagrinėta teisme“, - pabrėžė Lietuvos policijos profesinės sąjungos pirmininkas.

Profesinė sąjunga jau kreipėsi į policijos generalinį komisarą Vizgirdą Telyčėną reikalaudama nedelsiant nutraukti dėl D.Gaižausko veiklos pradėtą tarnybinį patikrinimą.

Teisės projektų ir tyrimų centras informuoja, kad iki šiol nei septyni Kalvarijos kriminalistai, nei jiems atstovaujantis advokatas Kęstutis Čilinskas negavo jokio Generalinės prokuratūros atsakymo dėl savo pareiškimo.

Šiame pareiškime prašoma patraukti atsakomybėn aukštus teisėsaugos pareigūnus, trukdžiusius Kalvarijos policijos komisariato pareigūnams atiduoti į teismą visus asmenis, kaltus dėl valstybinio turto grobstymo.

Pasak K.Čilinsko gautas tik atsakymas iš Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT). Jame teigiama, kad STT yra pasirengusi įsijungti į tyrimą, tačiau tai padarys tik gavusi Generalinės prokuratūros pavedimą.

STT atsakyme taip pat teigiama, kad, remiantis Baudžiamojo proceso kodeksu, prokuratūra turėjo nedelsdama pradėti ikiteisminį tyrimą.

Nesulaukdamas atsakymo iš Generalinės prokuratūros, K.Čilinskas jau kreipėsi į Prezidentę Dalią Grybauskaitę, kad ši greičiau spręstų Generalinio prokuroro paskyrimo klausimą, nes septynių kriminalistų pareiškimas ir kiti faktai rodo, jog teisėsaugos vadovybėje situacija yra problemiška, valstybės interesų apsauga yra nepakankama.

Kalvarijos pareigūnams atstovaujantis advokatas taip pat kreipėsi į Generalinio prokuroro pareigas laikinai einantį Raimondą Petrauską ir Generalinio prokuroro pavaduotoją Gintarą Jasaitį, prašydamas, kad tyrimą dėl septynių kriminalistų pareiškimo perimtų jis pats asmeniškai.

Jei Kalvarijos pareigūnų pareiškimas ir toliau bus „marinuojamas“, K.Čilinskas žada kreiptis į Seimo kontrolierius. Jų bus prašoma ištirti, ar šis delsimas pradėti tyrimą nėra paprasčiausias biurokratizmas.

Kaip jau rašėme, praėjusią savaitę Kalvarijos kriminalistai prabilo apie įtarimus, kad aukšti Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai dalyvauja nusikalstamo pasaulio veikloje, o jų veiklą dangsto aukštesnių teisėsaugos įstaigų vadovai.

Neturėdami kitos išeities Kalvarijos rajono policijos komisariato kriminalistai kreipėsi į Generalinį prokurorą, prašydami pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojo Edvardo Bukotos, to paties komisariato viršininko Kęstučio Kalinausko, o taip pat Kauno apygardos vyriausiojo prokuroro Kęstučio Betingio ir Policijos departamento Generalinio komisaro pavaduotojo Visvaldo Račkausko veiklos.


Šiame straipsnyje: Kalvarijos policija

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių