M.Albright: Vilniuje bus atidaryta NDI atstovybė

Seimo Pirmininkė Irena Degutienė Vašingtone susitiko su buvusia JAV Valstybės sekretore Madeleine Albright, teigiama pranešime.

M. Albright susitikime išreiškė savo „didžiausią susižavėjimą“ per du dešimtmečius įvykusiais pokyčiais Baltijos, Vidurio ir Rytų Europos regione, kurį ji pavadino „mano pasaulio dalimi“.

Susitikimo metu M. Albright, kuri yra šiuo metų JAV valdančiajai Demokratų partijai artimo Nacionalinio Demokratijos Instituto (National Democratic Institute, NDI) vadovė, patvirtino planus artimiausiu metu steigti NDI atstovybę ir biurą Vilniuje.

Susitikimo metu buvo pristatytas ir naujausias demokratijos būklės tyrimas Vidurio ir Rytų Europoje, kurį atliko PRC tyrimų institutas (Pew Research Centre).

„Demokratijos raida regiono valstybėse pasirodė esanti kur kas sudėtingesnė, nei buvo galima tikėtis griūnant Sovietų Sąjungai“, – apibendrindama tyrimo rezultatus teigė buvusi Valstybės sekretorė. M. Albright sakėsi esanti nustebusi matydama, kokia neilga yra žmonių istorinė atmintis, kaip greit užsimiršo tikrieji prisiminimai apie komunistinę sistemą.

Seimo Pirmininkė I. Degutienė pabrėžė, kad demokratijos kūrimas yra nuolatinis ir nenutrūkstamas procesas.

„Lietuva likimo yra įsprausta tarp dviejų skirtingų vertybinių sistemų, skirtingų mentalitetų, tačiau tautos pasiryžimas kurti savo valstybės ateitį remiantis demokratijos pagrindais yra galutinis ir negrįžtamas“, – sakė I. Degutienė.

Susitikime dalyvavęs Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Emanuelis Zingeris paprašė siekti, kad JAV analitikai būtų tikslesni apibrėždami post-sovietinį regioną ir atkreipė dėmesį, kad tokia sąvoka nėra tinkama apibūdinant priverstinę sovietinę okupaciją patyrusias Baltijos valstybes.

PRC atlikta apklausa atskleidžia, kad Lietuvos žmonės iš kitų Baltijos, Vidurio ir Rytų Europos šalių gyventojų išsiskiria tuo, kad ypač vertina asmenybes. Tyrimo apibendrinime pastebima, kad to nėra kitose aplinkinėse valstybėse, taip pat ir Rusijoje. Pasak tyrimo autorių, pagal šį rodiklį Lietuva yra labai artima Amerikai.

Tyrimas atskleidžia, kad Lietuvoje, skirtingai nei kitose aplinkinėse valstybėse, nėra itin išreikštas stipraus vado kultas. Tuo Lietuva yra netgi artimesnė Amerikos, o ne Europos kultūrinei tradicijai, akcentuojančiai didelį valstybės vaidmenį žmogaus gyvenime.

„Jums nėra būtina būti Europos širdyje, svarbiausia turėti Europą savo širdyje“, – baigdama pokalbį teigė M. Albright.


Šiame straipsnyje: Irena Degutienėvizitas į JAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių