M.Adomėnas skundžia J.Sabatauską dėl žodžio laisvės varžymo

Socialdemokrato Juliaus Sabatausko dėl nepagarbos Konstituciniam Teismui (KT) Seimo etikams sargams apskųstas konservatorius Mantas Adomėnas kaltina kolegą jo žodžio laisvės varžymu ir siūlo Etikos komisijai panagrinėti J.Sabatausko elgesį.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija (EPK) trečiadienį pradėjo nagrinėti J.Sabatausko kreipimąsi, kuriuo šis prašo įvertinti M.Adomėno žodžius apie KT. Konservatorius, kritikuodamas KT sprendimą dėl Šeimos koncepcijos, šį teismą pavadino „teisine chunta“, jo veiklą apibūdino kaip nusikalstamą ir pan.

M.Adomėnas trečiadienį patvirtino, kad kalbėdamas apie KT, sąvokas „chunta“, „diktatūra“, „nusikalstama veika“ naudojo sąmoningai, pagrįstai, jos yra istoriškai ir teisiškai tikslios.

Jis atmetė J.Sabatausko teiginius dėl galimai sulaužytos Seimo nario priesaikos.

„Aš prisiekiau Konstitucijai, o ne Konstituciniam Teismui. Aš prisiekiau ginti Konstitucijoje įtvirtintas vertybes“, - sakė parlamentaras.

Jis taip pat pareiškė manąs, kad J.Sabatausko kreipimąsi į EPK galima vertinti kaip Seimo nario žodžio laisvės varžymą.

„Manau, šis kreipimasis neteisėtas ir siūlau Etikos ir procedūrų komisijai apsvarstyti J.Sabatausko siekį suvaržyti žodžio laisvę“, - teigė M.Adomėnas.

J.Sabatauskas trečiadienį į EPK posėdį neatvyko.

KT šeimos koncepciją pripažinus prieštaraujančia pagrindiniam šalies įstatymui, rugsėjo 29 dieną valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas KT veiklą pavadino nusikalstama, o patį teismą apibūdino kaip teisinę chuntą.

„Tai sprendimas, kuris nepagrįstas jokia jurisprudensija. Kaip vertinti tokią veiklą, kai neišrinktas, neatskaitingas žmonių būrelis lanksto Konstituciją, kaip jiems patinka. Manau, kad tai nusikalstama veikla“, - per spaudos konferenciją kalbėjo M.Adomėnas.

„Kai mes susiduriame su tokiu atveju, kai nedidelė klika, chunta, teisinė chunta, žinote, kaip Lotynų Amerikoje būdavo karinės chuntos, tai čia galima sakyti teisinė chunta nusprendžia iškreipti Konstituciją, tai vienintelis būdas yra apeliuoti į tautą. Man atrodo, kad mūsų tautoje yra pakankamai sveikos nuovokos ir moralinio suvokimo, kad pareikšdama savo valią, ji galėtų apginti tai, ką 1992 metais per savo atstovus įrašė į Konstituciją, kas yra šeima. Kad, tai vyro ir moters santuoka grindžiama ryšys“, - teigė konservatorius.

KT jis apkaltino sukūrus „naują teisinę tikrovę“, nors teismas tam neturi mandato, nėra įstatymų leidėjas.

KT prieš tai paskelbė, kad 2008 metais priimtos Valstybinės šeimos politikos koncepcijos nuostatos, šeima pripažįstančios tik gyvenančius santuokoje žmones, prieštarauja Konstitucijai.

KT pripažino, kad santuoka turi išskirtinę vertę visuomenės gyvenime bei užtikrina tautos ir valstybės gyvybingumą, tačiau pareiškė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu. Pasak Konstitucinio Teismo, šeimos samprata grindžiama santykių turiniu - tarpusavio atsakomybe, supratimu, pagarba, o santykių išraiškos forma esminės reikšmės neturi.


Šiame straipsnyje: Mantas Adomėnas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių