M.Adomėnas: dėl „WikiLeaks“ Rusijos ambasadorius turi būti atšauktas

Seimo narys Mantas Adomėnas patvirtino, kad Rusijos ambasadorius Lietuvai grasino dėl paramos Gruzijai. Esą dabar galima siekti, kad diplomatas paliktų Vilnių.

Grasinimai tikrai buvo

Lietuva pirmą kartą oficialiai patvirtino „WikiLeaks“ dokumentuose pateiktą informaciją. Seimo narys M. Adomėnas 1diena.lt pareiškė, kad Rusijos ambasadorius Vladimiras Čchikvadzė iš tiesų grasino mūsų šaliai po to, kai Lietuva viešai išreiškė paramą Gruzijai.

„Atvirai kalbant, žinome, kad tokie dalykai buvo. Bet (grasinimai – red. past.) buvo neoficialūs, nedokumentuoti. Tuomet atrodė svarbiau remti Gruziją, o ne aiškintis dėl to. Dabar yra proga Rusijai tai priminti“, - sakė M.Adomėnas.

Pasak jo, Lietuva, bent jau šiuo konkrečiu atveju, turėtų išsižadėti tylėjimo politikos dėl „WikiLeaks“ dokumentų. „Žinoma, be abejo. Tokių dalykų leisti negalima“, - pabrėžė M.Adomėnas.

Sieks išvaryti iš Lietuvos

Pasak Seimo Tarpparlamentinių ryšių su Gruzija grupės nario, Lietuvos reakcija į informaciją apie V.Čchikvadzės veiksmus turi būti labai griežta. Esą svarstytina ir galimybė reikalauti, kad ne sykį prieštaringais pareiškimais apie Lietuvą pagarsėjęs diplomatas paliktų mūsų šalį ir nebesugrįžtų.

Anot M.Adomėno, Lietuva galėtų parašyti oficialią notą Rusijai ir „pareikalauti ambasadoriaus atšaukimo“.

Parlamentaras žada kitą savaitę inicijuoti viešus svarstymus Seime dėl V.Čchikvadzės elgesio.

Eksministras susipainiojo

„WikiLeaks“ nutekintame JAV ambasados Vilniuje dokumente teigiama, kad Rusijos ambasadorius informavo tuometinį Lietuvos užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną, kad „Lietuva pajus paramos, kurią suteikė Gruzijai, „padarinius“. Pats eksministras, dabar dirbantis Lietuvos ambasadoriumi Ukrainoje, 1diena.lt tvirtino tokių grasinimų nesulaukęs, tačiau vėliau buvo priverstas šiuos žodžius atsiimti.

„Nežinau, aš nekomentuoju... man atrodo, kad tokių grasinimų nebuvo“, - iš pradžių 1diena.lt sakė P.Vaitiekūnas. Tačiau sužinojęs, kad ambasadoriaus išsakytus grasinimus jau patvirtino M.Adomėnas, buvęs Lietuvos diplomatijos vadovas pakeitė toną.

„Iš kur ponas Adomėnas gali tai žinoti? – stebėjosi pašnekovas. – Žinot... sunku tai komentuoti. Trečius šaltinius, žinote... ne mūsų tai atmintinės. Kitos šalies atmintinių ar įspūdžių aš nekomentuoju.“

Derybų dėl Gvantanamo nebuvo?

Eksministras taip pat neigė ir dar vieną Lietuvą palietusią „WikiLeaks“ medžiagą – JAV ambasados Paryžiuje depešą, kurioje teigiama, kad Lietuva su JAV dėl Gvantanamo kalinių derėjosi nuo 2007-ųjų. „Ne, nebuvo tokių derybų. Nuomonių buvo įvairių. Nuomones išsakinėjo visi – žurnalistai, diplomatai ministrai. Bet jokių derybų nebuvo“, - tvirtino P.Vaitiekūnas.

Tuo tarpu JAV ambasados depešoje, rašytoje pernai vasarį, teigiama, kad „Lietuvos viešai išreikštas pasižadėjimas priimti Gvantanamo kalinius – beveik dvejus metus trukusių derybų rezultatas“.

Primename, kad, kaip pranešė portalas 1diena.lt, ambasadoriaus grasinimus Lietuvai įrodančią JAV diplomatų susirašinėjimo medžiagą paviešino Prancūzijos dienraštis „Le Monde“. Remdamasis viena iš JAV ambasados Vilniuje depešų, dienraštis tvirtina, kad Rusijos ambasadorius Lietuvoje V.Čchikvadzė 2008 m. rugpjūtį, netrukus po to, kai prasidėjo Rusijos ir Gruzijos karas, pareiškė, esą Kremlius prieš Lietuvą imsis „nepaprastų priemonių“.

„Rusijos ambasadorius Vladimiras Čchikvadzė informavo užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną, kad Lietuva pajus paramos, kurią suteikė Gruzijai, „padarinius“, - rašoma dokumente. 2008 m. rugpjūčio 27 diena datuojamame Vilniaus ambasados pranešime teigiama, esą, Rusijos ambasadoriaus žodžiais, Kremlius „imsis „nepaprastų priemonių“ prieš Lietuvą, ir ši šalis sumokės už savo elgesį“. Tačiau, kaip rašo „Le Monde“, rusų diplomatas nenurodė, koks Kremliaus atsakas laukia Lietuvos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių