LRTK valytojai mokėjo premijas „už įstatymų rengimą“

Seimo Audito komitete penktadienį svarstant Valstybės kontrolės atlikto Lietuvos radijo ir televizijos komisijos (LRTK) audito rezultatus, skambėjo ir raginimai komisiją išvaikyti, ir siūlymai eiti dirbti į komisiją buhalteriais.

Seimo narius papiktino, jog krizės laikotarpiu komisijos nariai už vieną posėdį sau mokasi nuo 880 litų - eiliniam komisijos nariui iki 1760 litų - komisijos pirmininkui - atlygį, nešykštėjo sau premijoms, ir prieita iki tokių kuriozų, jog valytoja gavo premiją už įstatymų rengimą.

Tokia situacija susidarė komisijai įstatymų numatyta tvarka pačiai sprendžiant dėl savo atlygio - šią tvarką komiteto nariai sutarė kuo skubiau keisti, tačiau į siūlymus iki atitinkamų įstatymų priėmimo patiesm geranoriškai susimažinti algas komisijos nariai reagavo skeptiškai.

„Dydžius jie patys pasiskiria, patys pasitvirtina, belieka apeliuot į jų sąžinę šiais sunkiais laikais, o mums kaip įstatymų leidėjui reikia kuo greičiau priimti įstatymus“, - sakė komiteto vadovė Loreta Graužinienė.

Tiesiogiai į klausimą, ar mano esant moralu už keturių valandų darbą per mėnesį mokėti tokias sumas, komisijos nariai gynėsi, jog dirba ne tik per komisijos posėdžius, esą jiems reikia papildomai ruoštis, nagrinėti dokumentus, o tarp darbų vardijo ir televizijos žiūrėjimą vakarais.

„Manau, kad yra sąžininga ir moralu, kai valstybinės komisijos nario atlyginimas į rankas yra 2,5 tūkst. litų“, - sakė LRTK pirmininkas Paulius Subačius.

Audito komiteto nariams užkliuvo ir komisijos administracijos darbuotojų atlyginimai. Į žinią, jog komisijos vyriausiasis buhalteris uždirba 5,5 tūkst. litų, Audito komiteto pirmininkė Loreta Graužinienė reagavo siūlymusi dėti mandatą ir eiti dirbti į LRTK.

„Už penkis su puse tūkstančio aš padėsiu Seimo nario mandatą ir nueisiu pas jus su dideliu džiaugsmu. Turi būti sveiko proto ribos. Čia yra aukso kasyklos, daugiau nieko. Valstybės kontrolės auditoriai, kurie jus tikrina, mažiau uždirba“, - piktinosi L.Graužinienė.

Tačiau daugiausiai nuostabos sukėlė žinia, jog tarp premijuotų administracijos darbuotojų buvo ir įstaigos valytoja, premiją gavusi už teisės aktų projektų rengimą. „Tikriausiai pas juos ir valytojos su aukštuoju“, - replikavo komiteto narys Andrius Mazuronis.

VK ataskaitoje vertinat komisijos finansus 2006-2010 metais teigiama, kad „premijos valytojai buvo skirtos už darbus, kuriuos vykdė tik administracijos specialistai, pavyzdžiui: už Visuomenės informavimo įstatymo naujo redakcijos projekto bei Transliavimo ir retransliavimo veiklos licencijavimo taisyklių pakeitimų rengimą, vykdytą programų stebėseną“.

Valstybės kontrolė daro išvadą, kad iš viso 8,7 tūkst. litų premijų valytojai negalėjo būti skirta. Komisijos atstovai aiškinosi, jog valytoja už teisės aktų kūrima premijuota, nes buvo „premijuojami visi darbuotojai bendru sąrašu“.

VK taip pat konstatavo, jog LRTK didžiąją dalį jos gaunamų pajamų - transliuotojų bei retransliuotojų mokamas kasmetines įmokas ir surinktus mokesčius už paraiškas gauti licenciją - pirmiausia turėtų pervesti į biudžetą, kas tiriamu laikotarpiu nebuvo daroma.

Didžiąją dalį pajamų komisija gauna iš transliuotojų, retransliuotojų ir užsakomųjų paslaugų teikėjų, kurie komisijos veiklai finansuoti skiria 0,8 proc. gautų pajamų. Pernai komisijos biudžetas siekė 2,385 mln. litų, o iš transliuotojų bei retransliuotojų komisija 2,246 mln. litų, rašoma Valstybės kontrolės išvadose. Už paraiškų licencijai gauti nagrinėjimą komisija pernai surinko 46,9 tūkst. litų - šias lėšas, anot valstybės kontrolierių, komisija taip pat turėjo pervesti į biudžetą.

Valstybės kontrolė atliko komisijos 2006-2010 metų veiklos auditą. Kasmet komisijos veiklai finansuoti išleidžiama iki 2,5 mln. litų.

Radijo ir televizijos komisijos išlaidos pradėtos tirti, didiesiems Lietuvos komerciniams radijo ir televizijos kanalams birželį apkaltinus Radijo ir televizijos komisiją neskaidria veikla.

13 narių Lietuvos radijo ir televizijos komisija yra nepriklausoma Seimui atskaitinga institucija, kuri reguliuoja ir kontroliuoja Lietuvos radijo ir televizijos transliuotojų bei retransliuotojų veiklą.


Šiame straipsnyje: premijosalgosvaldininkai

NAUJAUSI KOMENTARAI

kukis

kukis portretas
privalu kuo greiciau isvaikyt ta dykaduoniu komisija!!!

111

111 portretas
visai virsune, sedi kaip inkstai taukuose, suda mala ir tokius pinigus gauna.

ruta

ruta portretas
be komentaru , nes galiu ir susikeikti .
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių