L.Karalius Apkaltos komisijai nori liudyti su advokatu

Seimo Krikščionių partijos frakcijos narys Linas Karalius nutarė vadinamajai Apkaltos komisijai liudyti dalyvaujant jo advokatui.

Trečiadienį specialiosios tyrimo komisijos posėdyje L.Karalius ketino dalyvauti su advokatu Sauliumi Ženteliu, tačiau tyrėjams dar nepakvietus parlamento į apklausą, teisininkas skubiai išvyko. Todėl L.Karaliaus prašymu jo apklausa perkelta į penktadienį.

"Mano prašymu klausinėjimas atidėtas kitam posėdžiui, penktadieniui, nes mano advokato šeimoje įvyko nelaimė, ir jis turėjo skubiai išvykti", - trečiadienį žurnalistams sakė L.Karalius.

Jis teigė atsakinėdamas į komisijos narių klausimus norįs "šalia turėti patyrusio teisininko paramą".

Paklaustas, kodėl jam reikia teisininko pagalbos, parlamentaras teigė, kad tokia galimybė numatyta Seimo statute.

"Kadangi tai yra labai rimtas procesas, noriu turėti teisininką šalia. Tai yra naudinga", - sakė jis.

Prieš pakviesdama L.Karalių Seimo komisija trečiadienį dar apklausė jo padėjėją Viktoriją Vaičiulienę. Būtent ji Seimo Sveikatos reikalų komitetui parlamentaro vardu įteikė paaiškinimą, kad politikas sausį negali dalyvauti komiteto posėdžiuose, nes slaugo sergantį tėvą. Tuo metu L.Karalius iš tiesų buvo išvykęs atostogauti į Aziją.

Laikinosios apkaltos komisijos pirmininkas konservatorius Kęstutis Masiulis pranešė, kad parlamentaras pateikė savo diplomatinį pasą. Tačiau kokią informaciją iš jo sužinojo, jis neatskleidė. K.Masiulio teigimu, ši informacija neskelbiama, nes yra svarstoma uždarame posėdyje. Be to, bet kokių žinių paskelbimas esą gali būti interpretuojamas kaip bandymas daryti įtaką sprendimams.

Kita vertus, K.Masiulis sakė, kad diplomatiniame pase esantys duomenys situacijos nekeičia.

"Buvo vienintelis klausimas - ar buvo naudojamas diplomatinis pasas, ar nebuvo naudojamas. Tas faktas yra vienas iš epizodų. Ar galima jį naudoti, ar ne, - į tai reikia atsakyti", - kalbėjo K.Masiulis.

Pusšimtis parlamentarų inicijuoja apkaltas L.Karaliui ir jo kolegai, Krikščionių partijos frakcijos seniūnui Aleksandrui Sacharukui.

Iš L.Karaliaus mandatą norima atimti už tai, kad jis galimai atostogavo užuot dirbęs pratęstoje Seimo sesijoje, sakė netiesą, sudarė galimybę pasinaudoti jo mandatu. A.Sacharukas Seimo nario mandato gali netekti už tai, kad 13 kartų neteisėtai balsavo L.Karaliaus kortele ir galimai suklastojo dokumentus.

Apkaltos iniciatoriai teigia, jog yra pagrindo įtarti, kad Seimo narys "A.Sacharukas ir Seimo narys L.Karalius veikė bendrai ir iš anksto susitarę, siekdami pridengti Seimo frakcijos "Viena Lietuva" nario Lino Karaliaus nedalyvavimą Seimo posėdžiuose ir tokiu būdu neteisėtai pasisavinti valstybės biudžeto lėšas".

L.Karalius praleido visus sausio viduryje vykusios pratęstos rudens sesijos plenarinius ir komitetų posėdžius. Jis tuo metu buvo išvykęs į Aziją atostogauti.

Tuo metu A.Sacharukas pasinaudojo kolegos balsavimo kortele. Fiksuota, kad ja balsuota 13 kartų. Iš pradžių politikas tvirtino tokiu būdu tikrinęs, ar galima balsuoti ne savo kortele, vėliau aiškino supainiojęs korteles.

Opozicinė Seimo Krikščionių partijos frakcija turi 12 narių. Ją sudaro daugiausia nuo Tautos prisikėlimo partijos atskilę parlamentarai.


Šiame straipsnyje: karaliusapkaltos komisija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių