Ligonių kasa viešiesiems pirkimams išleidžia vos 3 proc. lėšų

Valstybinė ligonių kasa vos 3,3 proc. lėšų išleidžia per viešuosius pirkimus, nustatė Valstybės kontrolė. Fondą ji pasirinko vienu iš būsimų gilesnių tyrimų objektų.

„Iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) sveikatos priežiūrai kasmet skiriama apie 4 mlrd. litų. Valstybinė ligonių kasa, administruojanti PSDF, pirkdama prekes, paslaugas ar darbus tik apie 3,3 proc. lėšų išleidžia vadovaudamasi Viešųjų pirkimų įstatymu. Kitos prekės ir paslaugos finansuojamos pagal nustatytus įkainius“, - pranešė Valstybės kontrolė.

Valstybės kontrolė, atlikusi išankstinį tyrimą viešųjų pirkimų sistemoje, nutarė iš viso gilintis į tris klausimus ir siūlyti jų sprendimų galimybes.

„Peržiūrėjome visą viešųjų pirkimų sistemą. Išskirtinumas yra tai, kad paprastai siūlome siaurinti tyrimą viena kryptimi, o šiuo atveju pasirinkome tris kryptis: supaprastintų viešųjų pirkimų vykdymą, centralizuotų viešųjų pirkimų plėtrą - tai yra numatyta ir Valstybės kontrolės planuose 2012 metams, taip pat dėl Privalomojoje sveikatos draudimo fondo lėšų naudojimo viešiesiems pirkimams. Tyrimas pirmuoju klausimu jau yra pradėtas, dėl trečiosios krypties tyrimo pradžios datos kol kas nėra nuspręsta“, - BNS sakė Valstybės kontrolės 2-ojo audito departamento direktorė Zita Valatkienė.

Anot jos, atlikusi konkrečių krypčių tyrimus Valstybės kontrolė pasiūlys ir identifikuotų problemų sprendimus.

Z.Valatkienės teigimu, kai kurie probleminiai viešųjų pirkimų sistemos aspektai jau pradėti koreguoti taisant teisės aktus ar įgyvendinant Viešųjų pirkimų įstatymo pataisų nuostatas, tačiau yra ir tokių šios sistemos probleminių sričių, kurias norint padaryti veiksmingesnes, būtina jas giliau išanalizuoti, įvertinti ir tik tuomet pasiūlyti sprendimo būdus.


Šiame straipsnyje: Ligonių kasa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Tautos stebetojas

Tautos stebetojas portretas
O kaip A. Sasnausko "bizniukas" su "Gelsauga"? Ar dukreles virsininke seimo blondinka dave nurodyma visa tai uzglaistyti? O kaip A. Sasnausko veikla laikant PSDF pinigus komerciniam banke, kai lesu pilieciu gydymui stinga? Kur nuejo gauti procenteliai?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių