Lietuvos Seimas skirs 5 tūkst. eurų vertės Laisvės premiją

Lietuvos Seimas nutarė kasmet Rytų bei Vidurio Europos žmogaus teisių gynėjams, kovotojams už laisvę teikti Laisvės premiją.

Ketvirtadienį už Laisvės premijos įstatymo projekto priėmimą balsavo 60 parlamentarų, prieš buvo 17, 21 susilaikė.

Įstatyme numatyta, kad 5 tūkst. eurų ekvivalento litais dydžio (17,25 tūkst. litų) premija kasmet bus mokama iš valstybės biudžeto.

Premija siekiama įvertinti asmenų ir organizacijų pasiekimus ir indėlį ginant žmogaus teises, plėtojant demokratiją, skatinant tarpvalstybinį bendradarbiavimą kovojant už Rytų ir Vidurio Europos tautų laisvą apsisprendimą bei suverenitetą.

Pretendentais premijai gauti galės būti Lietuvos ir užsienio valstybių fiziniai, viešieji bei privatūs juridiniai asmenys, nusipelnę laisvei, demokratijai ir žmogaus teisėms.
Pretendentus į premiją atrinks speciali Laisvės premijų komisija. Ji kasmet iki lapkričio 23 dienos privalės pateikti Seimui išvadas apie atrinktą pretendentą premijai gauti. Pačią premiją skirs Seimas iki gruodžio 23 dienos.

Premija turėtų būti įteikiama Laisvės gynėjų dieną - Sausio 13-ąją.

Įstatymo iniciatoriai teigė, kad tokiu būdu norima paminėti 1991-ųjų sausio 13-osios įvykių dvidešimtąsias metines, akcentuoti šių įvykių svarbą ne tik lietuvių tautai ir Lietuvos valstybei, bet visai Rytų ir Vidurio Europos regiono tolesnei politinei raidai.
„Matome, kad ne tik Lietuvoje, bet ir, sakykime, Baltarusijoje, kitose šalyse šiek tiek į Rytus nuo mūsų, demokratija taip pat yra ta vertybė, kuri mus gali suvienyti. Tikrai ši premija, manau, prisidėtų prie to, kad mes galėtume bent kiek labai minimaliai paskatinti žmones, kurie dalyvauja savo šalyse kovodami už tų šalių laisvę ir tikrai raginu visus nesipriešinti šiam kilniam dalykui“, - sakė Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Saulius Stoma.

Premijos kritikai kalbėjo, kad tokios premijos verti visi Lietuvos žmonės, nes jie iškovojo nepriklausomybę.

"Jeigu įsteigtume šitą premiją, tai ją reikėtų įteikti visiems, kurie stovėjo "Baltijos kelyje", visiems teims, kurie gynė Aukščiausiąją Tarybą, visiems tiems, kurie gynė Spaudos rūmus, Televizijos bokštą ir panašiai", - teigė socialdemokratas Bronius Bradauskas.
Jis teigė pasigendąs kriterijų, pagal kuriuos būtų galima išskirti žmonių pasiaukojimą.
„Geriau mes įsteikime fondą žmonėms. Neseniai dalyvavau “Bėdų turguje„. Mirė mama ir vaikai neturi už ką parsivežti lavono iš Anglijos. Tai galbūt įsteikime tokį pagalbos fondą šeimoms, kurie ištikti bėdos būtiniausiems dalykams neturi pinigų. O mes čia sugalvojome po dvidešimties metų steigti kam nors premijas, kurie neva tai daugiau nusipelnė Lietuvai negu visa tauta“, - siūlė parlamentaras.

Jo partijos kolega Algirdas Sysas abejojo, ar bus pinigų premijai mokėti.
„Aš manau, kad Lietuvoje mes ir taip persistengėme. Mes prikūrėme labai daug įvairių valstybinių pensijų, rentų, kadangi kilo kritika, dabar pradėjo eiti siūlymai jas mažinti, tada einame į naujesnį lygmenį - sugalvojame premijas“, - tvirtino socialdemokratas Algirdas Sysas.

„Kieno pinigus mes dalinsime? Mokesčių mokėtojų. (...) Mes svarstysime biudžetą ir tada pinigų rimtesniems dalykams neatsiras“, - piktinosi jis.


Šiame straipsnyje: Laisvės premija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių