Lietuvos pirmininkavimo ESBO akcentas - žiniasklaidos laisvė

Pirmininkaudama Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO) Lietuva skatins organizacijos šalių narių vyriausybes imtis aktyvesnių priemonių žurnalistų saugumui užtikrinti, dėti daugiau pastangų prievartos prieš žurnalistus atvejams tirti ir akcentuos žiniasklaidos savireguliacijos svarbą.

Pasak Užsienio reikalų ministerijos (URM), Lietuvos nuolatinis atstovas prie ESBO Renatas Norkus pirmadienį Varšuvoje vykusioje ESBO Peržiūros konferencijoje pristatė tokias Lietuvos pirmininkavimo ESBO prioritetines kryptis žmogiškojoje dimensijoje.

"ESBO valstybės turėtų atkreipti dėmesį į poveikį, kurį žiniasklaidos laisvei ir pliuralizmui daro sparčiai besivystanti naujoji žiniasklaida internete ir technologijų plėtra. Taip pat jos neturėtų riboti saviraiškos laisvės internete priimdamos naujus įstatymus, kuriais siekiama spręsti su naujomis technologijomis atsirandančius iššūkius", - sakė R.Norkus.

Jis pabrėžė, kad Lietuva sieks atkreipti ESBO valstybių narių dėmesį į žurnalistų saugumo temą. Šiame darbe ketinama glaudžiai bendradarbiauti su ESBO atstove žiniasklaidos laisvei Dunja Mijatovič.

Pirmininkavimo ESBO metu Lietuva taip pat ketina akcentuoti nepriklausomų žmogaus teisių institutų svarbą demokratijai stiprinti. URM pranešime teigiama, kad šiuo metu daugelyje šalių jau veikia ombudsmenų institucijos ar nacionalinės žmogaus teisių komisijos. Tačiau, R.Norkaus nuomone, būtina siekti, kad šios institucijos veiktų efektyviau, būtų politiškai nepriklausomos, aktyviau dirbtų su pilietine visuomene ir teiktų rekomendacijas, kaip gerinti politiką žmogaus teisių srityje.

Pasak pranešimo, tęsdama dabar ESBO pirmininkaujančio Kazachstano įdirbį tolerancijos ir nediskriminacijos srityje bei pasinaudodama teigiama bendradarbiavimo su ESBO Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuru patirtimi vykdant tolerancijos švietimo programas, Lietuva 2011 metais siūlys ESBO šalims skirti daugiau dėmesio tolerancijos švietimui kaip priemonei užkirsti kelią neapykantos nusikaltimams.

ESBO Peržiūros konferencijoje dalyvavo ESBO valstybių delegacijos, ESBO institucijų ir misijų nariai, nevyriausybinės organizacijos.

ESBO Peržiūros konferencijoje apžvelgiamas visų 56 ESBO šalių įsipareigojimų vykdymas žmogaus teisių, demokratijos sklaidos, rinkimų, įstatymo viršenybės, tolerancijos ir nediskriminavimo, žiniasklaidos laisvės bei kitose srityse.

Peržiūros konferencijoje, be kita ko, vyksta pasirengimas pirmajam po vienuolikos metų gruodžio 1-2 dienomis Kazachstano sostinėje Astanoje vyksiančiam ESBO valstybių vadovų susitikimui.

Lietuva ESBO pirmininkaus 2011 metais.


Šiame straipsnyje: ESBOŽiniasklaida

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių