Lietuvos parlamentarams neramu dėl Kovo 11-osios eitynių

 

 

Vokietijoje su oficialiu vizitu lankęsi keturi Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) nariai teigia atkreipę Vokietijos politikų ir valdžios dėmesį į šios šalies atstovų dalyvavimą radikalų eitynėse kovo 11-ąją.

„Atkreipėme labai aiškų dėmesį, kad mes nepageidautume, jog vokiečių radikalai marširuotų kartu su Lietuvos radikalais kovo 11 d. Vilniuje. Paprašėme Vokietijos oficialiai kartu su mumis imtis priemonių, kad šis žmonių, kurie skleidžia neapykantą, cirkuliavimas būtų pastebėtas teisėsaugos institucijų, jeigu tai peržengia įstatymų rėmus“, - pirmadienį per spaudos konferenciją sakė URK pirmininkas Emanuelis Zingeris.

„Mes iškėlėme klausimą, kaip per buvusias Kovo 11-osios eitynes galėjo atsirasti vokiškai kalbantis radikalų atstovas. Mums buvo garantuota, kad Vokietijos valdžia atkreips didžiausią dėmesį ir neleis cirkuliuoti tarp Vokietijos ir Baltijos šalių žmonėms, kurie kursto neapykantą, - tvirtino politikas. - Kad vėl po 70 metų vokiečių kalba nesigirdėtų šūkavimų mūsų aikštėse, kurstančių neapykantą kitaip galvojantiems ir kitaip manančioms žmonių grupėms.“

E.Zingerio teigimu, Lietuva turėtų iš Vokietijos pasimokyti stabdant radikalizmą šalyje. Anot jo, Vokietijos parlamente įkurtas laikinas tyrimo komitetas šiems reiškiniams ištirti ir pasiūlyti būdus, kaip su jais kovoti.

URK pirmininkas atkreipė dėmesį, kad bet kokie neonacių išsišokimai sulaukia didelės ir vienareikšmės intelektualiosios visuomenės dalies reakcijos.

„Mes galėtume pasimokyti iš jų, mūsų laikraščiai, mūsų agentūros, mūsų rašytojai, mūsų menininkai, jų aktyvumo, jų antinacinio aktyvumo, jų antirasistinio požiūrio ne vien valdžios sferoje, bet intelektualios visuomenės sferoje. Vokiečių intelektualioji visuomenė ugningai, paimt laikraščius į rankas, reaguoja į nacių ir neonacių radikalių jėgų pasireiškimus. Tos ugningos reakcijos, vieningo mūsų spaudos, menininkų pasipriešinimo rasizmui, visų Lietuvos kūrybinių pajėgų atsako mes neturime“, - kalbėjo E.Zingeris.

Kelerius pastaruosius metus kovo 11-ąją, Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, Vilniaus centre vyko eitynės, kurių priešakyje, skanduodami „Lietuva-lietuviams“, žygiavo skustagalviai.

2008 metais vykusios eitynės sulaukė didžiulio žiniasklaidos, o vėliau ir teisėsaugos institucijų dėmesio, nes eitynių miesto centre dalyviai tąkart, be kita ko, nešė ir svastikomis bei kaukole išpaišytą vėliavą, skandavo įvairius nacionalistinius, antisemitinius šūkius.


Šiame straipsnyje: radikalų eitynbėskovo 11

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kommunist

Kommunist portretas
Visuomenė be neonacių!!!!!!

KASP

KASP portretas
O ko jie cia vargsta, dejoja, jog sitos eitines ir buvo kaip politinis manifestas, patys politikai ir organizavo...

Visas aisku

Visas aisku portretas
Jei konservatoriai neissivalys nuo Zingerio ir Degutienes, tai as tikrai uz juos nebalsuosiu.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių