Lietuvos naujienų agentūra ELTA pažymėjo savo 90-metį

Balandžio 1 dieną Lietuvos naujienų agentūra ELTA, pažyminti savo įkūrimo 90-metį, Seimo parodų galerijoje atidarė Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dvidešimtmečiui skirtą parodą.

64 parodos nuotraukose – svarbiausi šalies gyvenimo momentai pradedant 1987 m. rugpjūčio 23-iosios mitingu prie Adomo Mickevičiaus paminklo ir baigiant Nepriklausomybės atkūrimo 20-ųjų metinių  renginiais. Parodoje akcentuojamas Laisvės siekis ir mūsų tautos vienybė.

Lietuvos naujienų agentūra ELTA, kaip Lietuvos užsienio reikalų ministerijos padalinys, darbą pradėjo 1920 metų balandžio 1 dieną Kaune.

Agentūra susiformavo iš Pirmojo pasaulinio karo metu įsteigtų lietuvių spaudos biurų Šveicarijoje, Vokietijoje, Danijoje, Švedijoje, vėliau – Vilniuje ir Kaune.

Pirmuoju Lietuvos telegramų agentūros ELTA direktoriumi buvo šveicarų kilmės publicistas, visuomenės veikėjas, filosofijos daktaras Juozas Eretas (Joseph Ehret).

Penkiais teletaipais buvo gaunamos žinios iš Reuters (Didžioji Britanija), DNB (Vokietija), „Agence Havas“ (Prancūzija), „Agenzia Stefani“ (Italija), TASS (SSRS) ir kitų agentūrų. Tuo metu visame pasaulyje pagrindinė informacijos gavimo ir perdavimo priemonė buvo telegrafo aparatas. Dėl informacijos perdavimo būdo visos naujienų agentūros vadinosi telegramų agentūromis. Nemažai pranešimų būdavo gaunama ir perduodama tiesiog telefonu.

1920 metais agentūra užsienyje turėjo 15 korespondentų, apie 20 – šalyje. Šiuo metu naujienų agentūroje ELTA dirba 42 darbuotojai, kasdien skelbiama apie 300 pranešimų svarbiausiomis Lietuvos ir užsienio politikos, verslo, teisėtvarkos, kultūros, sporto temomis. Pranešimai verčiami į anglų ir rusų kalbas.


Šiame straipsnyje: elta

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių