Lietuvos-Lenkijos-Rusijos pasienio regionų programa pajudėjo pirmyn

Įsikišus Europos Komisijai, dėl Lenkijos ministerijos neveiklumo iki šiol strigusi Lietuvos-Lenkijos-Rusijos pasienio regionų bendradarbiavimo programa pajudėjo pirmyn ir grėsmės jai nebėra, teigia Lietuvos pareigūnai.

Programai numatytas 176 milijonų eurų finansavimas, tačiau iki šiol nebuvo įgyvendintas nė vienas projektas. Lietuva dėl to kaltino Lenkijos regioninės plėtros ministeriją, kuri paskirta vadovaujančia institucija. Probleminiai klausimai šią savaitę buvo aptarti Briuselyje surengtame posėdyje.

„Buvo iškilę tam tikros grėsmės. Mūsų nuomone, vadovaujanti institucija Lenkijos regioninės plėtros ministerija ėmėsi nepakankamai iniciatyvų, bet dabar, įsikišus Europos Komisijai, įvykus posėdžiui Briuselyje, pažanga yra. Manome, kad radus kompromisus yra prielaidos sėkmingam programos įgyvendinimui“, - BNS sakė Vidaus reikalų ministerijos atstovas Gediminas Česonis.

Lenkijos ministerija yra atsakinga už nuolatinę programos vadybą ir finansus, įvairius techninius darbus, tokius kaip sutarčių sudarymas, dokumentų rengimas ar kvietimių teikimas.

„Grėsmių dabar nėra, visus esminius klausimus išsprendėme, priėmė sprendimus tiek dėl projektų, kurie buvo atrinkti pagal pirmąjį kvietimą teikti projektų paraiškas, tiek dėl antrojo kvietimo dokumentacijos. Taip pat išsprendėme klausimus, susijusius didelės apimties projektais, kurie buvo atrinkti 2010 metais, įgyvendinimo“, - teigė VRM Regioninės politikos departamento Regioninės politikos strateginio koordinavimo skyriaus vedėjas.

2009 metais patvirtinta programa skirta bendradarbiauti Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos Karaliaučiaus srities pasienio regionams. Programos bendras biudžetas yra 176 milijonai eurų.

Numatyta, kad bendri projektai apims aplinkosaugos, turizmo, švietimo, vietos ir regioninio transporto infrastruktūros ir sienos kirtimo punktų klausimus, taip pat prisidės prie smulkaus ir vidutinio verslo konkurencingumo kėlimo ir gerosios valdymo patirties perdavimo. Tarp minimų projektų yra vandenvalos įrenginiai prie Nemuno.

Pasak G.Česonio, jau patvirtintus projektus per kelias savaites dar peržiūrės Europos Komisijos ekspertai. Apie atrinktus projektus bus informuoti pareiškėjai ir pasirašytos atrinktos sutartys. Pirmajam etapui numatoma projektų už 60 milijonų eurų.

Per posėdį Briuselyje sutarta, kad antrasis kvietimas teikti paraiškas bus paskelbtas vasario 27 dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių