Lietuvos kariuomenei prireikė afganistaniečių paslaugų

Krašto apsaugos ministerija (KAM) sumanė į misijas su kariais siųsti afganistaniečius, gyvenančius mūsų šalyje.

Prireikė žinovų

Nutarimo projektas, kuriame KAM siūlo kariams samdyti „kalbos, religijos ir socialinio gyvenimo žinovus“, pirmadienį bus svarstomas Vyriausybės posėdyje. Dokumente teigiama, kad „žinovams“ būtų mokama iki 50 bazinių algų (per 6 tūkst. litų) mėnesinis atlygis.Tokia alga Afganistane, kuriame vidutinės vieno žmogaus pajamos siekia apie 30 JAV dolerių per mėnesį, būtų netgi labai solidi.

Be to, KAM samdomi specialistai būtų aprūpinti nemokamu maistu, pastoge ir visomis kitomis privilegijomis, kurias gauna Lietuvos kariai tarptautinėse misijose. O jeigu „žinovams“ nepavyktų suteikti nemokamo maitinimo, KAM jiems siūlo mokėti dienpinigius.

Be samdinių – neįmanoma

KAM pateiktuose dokumentuose teigiama, kad labiausiai kariams reikalingos vertėjų paslaugos, „o atskiras atvejais gali prireikti konkrečios srities (kultūros, religijos) žinovų“. „Praktika parodė, kad apsieiti be minėtų specialistų kovines užduotis užsienyje vykdančiam kariniam vienetui yra neįmanoma“, - rašoma ministrės Rasos Juknevičienės pasirašytame nutarimo projekte.

KAM tikina, kad papildomų biudžeto lėšų „žinovų“ samdymui neprireiks.

Dokumente teigiama, kad ketinama samdyti vertėjus ir religijos žinovus iš Afganistano, turinčius leidimą gyventi ar dirbti Lietuvoje. „Asmenims, kuriuos planuojama pasitelkti, tarptautinėje operacijoje kyla didelė grėsmė, nes jie, patys būdami valstybės, kurioje vyksta tarptautinė operacija, piliečiai, bendradarbiauja su kitos valstybės karinėmis pajėgomis. Todėl Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai nenori rizikuoti nebūdami užtikrinti dėl savo saugumo“, - aiškinama KAM rašte.

G.Kirkilas: kam to reikia?

Buvęs krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas stebisi tokia KAM pozicija. Anot jo, paprastai į Afganistaną vykstantys kariai būdavo specialiai apmokomi, ir nei vertėjų, nei islamo religijos žinovų samdyti nereikėjo.

„Mano laikais turėjome sutartį su universitetu ir patys ruošdavome žmones. Kai kurie kariai mokėsi afganistaniečių kalbos. Kai kurie kariai gana gerai tą kalbą ir išmoko. Ir to pakako mūsų karių Afganistane poreikiams. Savotiškas kelias“, - KAM siūlymus vertino G.Kirkilas.

Tiesa, pašnekovas pripažino, kad algų mokėjimui afganistaniečiams gali neprireikti papildomų valstybės lėšų. Esą gali būti, kad jiems KAM algas mokės iš savo rezervų.

Tačiau G.Kirkilui abejonių sukėlė tai, kad samdomi vertėjai ir religijos žinovai privalo turėti teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje. Esą tai gerokai susiaurina kandidatų ratą. Be to, samdyti afganistanietį gali būti ir rizikinga.

„Nesuprantu, kodėl jų reikia. Vienas dalykas – turėti tuos žmones. Kitas dalykas – jų patikimumas“, - svarstė buvęs ministras. Anot jo, ruošti Lietuvos karius, juos mokant užsienio kalbos ir supažindinant su islamo kultūra, būtų ir pigiau, ir saugiau.

Ypač keistas politikui pasirodė KAM teiginys, esą be kalbos ir religijos žinovų karinės misijos tampa neįmanomos. „Ką, jūs juokaujate? Jau tiek metų sėkmingai vykdome tarptautines misijas. Mūsų karių įvertinimai yra labai geri. Jokių priekaištų nebuvo. Misijos tikrai yra įmanomos. Nemanau, kad jos dabar yra sudėtingesnės. Greičiau priešingai“, - reziumavo G.Kirkilas.


Šiame straipsnyje: Afganistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių