Lietuvos kariai padėjo Afganistano mergaitei

Lietuvos kariai davė kraujo trylikametei Afganistano mergaitei. Jai dėl gyvatės įkandimo grėsė kojos amputacija.

Tai jau antras kartas, kai sergančiai mergaitei buvo perpiltas PAG-7 karių kraujas. Po procedūros mergaitės būklė stabilizavosi. Pasak gydytojo, jei eiga ir toliau bus tokia sklandi, po kurio laiko pacientei bus galima atlikti blauzdos odos persodinimą.

Daugiau nei prieš mėnesį įvykęs nelaimingas atsitikimas, kai Hanifai Karim renkant žolę įkando gyvatė, išgąsdino ir pačią mergaitę, ir jos tėvus. Čagčarano ligoninės gydytojai, pamatę ištinusią koją, buvo nutarę ją amputuoti. Tačiau tam priešinosi mergaitės tėvai, kuriems atrodė geriau palaidoti savo vaiką, nei leisti jam kankintis visą likusį gyvenimą.

Kaip pasakojo PAG-7 tarnaujantis ukrainietis gydytojas Sergej Tyrtyshnij, PAG medikų komandos apsilankymo Čagčarano ligoninėje metu pamatęs ištinusią ir smarkiai pažeistą Hanifos koją, nutarė pabandyti jai padėti. Ukrainietis gydytojas buvo pirmasis, kuris liepos 7 d. davė kraujo mergaitei.

Vieno kraujo perpylimo mergaitei neužteko, todėl po trijų dienų prie Hanifos gelbėjimo prisidėjo dar du Lietuvos kariai, tarnaujantys PAG-7 sudėtyje.

Čagčarano ligoninė yra vienintelė Afganistano Goro provincijoje ir ji ne visada gali padėti vietos gyventojams. Ne visi ligoniai turi galimybę atkeliauti iš atokesnių kaimų, o joje dirbantys medikai dar tik mokosi. Be to, ligoninėje trūksta medikamentų, nėra kraujo banko.

Lietuvos vadovaujama PAG misija pradėjo veikti 2005 m. birželio mėnesį. Pagrindinė PAG užduotis - padėti Afganistano valdžiai plėsti įtaką provincijoje, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių