Lietuvos europarlamentarai pritarė ES biudžeto didinimui

Lietuvos atstovai Europos Parlamente pritarė Europos Sąjungos (ES) biudžeto didinimui tuo metu, kai dauguma šalių narių vis dar taiko griežtas taupymo priemones, rodo šią savaitę vykusio balsavimo rezultatai.

2011 metų ES biudžetas projektuojamas 5,9 proc. didesnis už 2010-ųjų. Šis biudžeto augimas yra šiek tiek mažesnis nei siūlė Europos Komisija, tačiau didesnis nei norėtų ES šalys, kurios ir suneša pinigus į jį.

"Europos Parlamentas visąlaik nori daugiau, o Europos Komisija ir šalių Vyriausybės turi išnagrinėti, ir kur tuos pinigus paims. Mūsų norai gali būti ir apmalšinti", - BNS sakė europarlamentaras Zigmantas Balčytis.

Anot jo, didžiąją dalį biudžeto sunešančios ES šalys, kaip Vokietija, turi "tam tikrų abejonių" dėl patvirtinto projekto.

Z.Balčytis ir dar devyni Lietuvos europarlamentarai pritarė trečiadienį patvirtintam ES biudžeto projektui. Prieš nebalsavo nė vienas Lietuvos atstovas, o du - Rolandas Paksas ir Viktoras Uspaskichas - balsavime nedalyvavo.

Europos Komisijai pateiktame europarlamentarų palaimintame biudžeto variante įsipareigojimų asignavimai siekia 142,65 mlrd. eurų (daugiau nei 490 mlrd. litų), o mokėjimų asignavimai - 130,14 mlrd. eurų (beveik 450 mlrd. litų).

Pasak Z.Bačyčio, komitetuose svarstant biudžeto projektą vyravo nuomonės, kad ES turi investuoti į tam tikras sritis siekiant paskatinti ekonominį atsigavimą. Todėl, anot jo, naujojo ES biudžeto prioritetais buvo pasirinkta energetikos infrastruktūra ir mokslo tiriamųjų darbų finansavimas.

"Europos Komisija dar turi projektą peržiūrėti. Jei nebus ypatingų pakeitimų, jis toks ir turėtų būti priimtas", - aiškino europarlamentaras.

Derybos dėl 2011-ųjų Bendrijos biudžeto patvirtinimo turėtų būti viena iš pagrindinių kitą savaitę Briuselyje vyksiančio ES viršūnių susitikimo temų.

Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzek (Ježis Buzekas) trečiadienį po balsavimo sakė, jog tvirtindami biudžeto projektą europarlamentarai "elgėsi labai atsakingai".

Tuo tarpu kai kurie dešiniųjų pažiūrų politikai priimtą projektą kritikavo.

"Mes manome, kad ES biudžeto didinimas yra trumpalaikis populizmas ir abejoju, kad jis bus populiarus daugelyje šalių. Išaugusi kiekybė nereiškia išaugusios kokybės", - kalbėjo Vengrijos centro dešiniųjų atstovas Lajos Bokros.

Pasak Finansų ministerijos, Lietuva į ES biudžetą 2011 metais sumokės 1,089 mlrd. litų - 5,7 proc., arba 58,8 mln. litų daugiau negu šiemet. Lėšos, kurios turės būti įskaitytos į ES biudžetą, kitų metų valstybės biudžete numatytos tarp Finansų ministerijai skirtų asignavimų.

Iš ES Lietuva kitąmet gaus 6,921 mlrd. litų paramos.


Šiame straipsnyje: Europos parlamentas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių