Lietuvos ambasadorius G.Puodžiūnas grįžta į Vieną

Lietuvos ambasadorius Austrijoje Giedrius Puodžiūnas grįžta į Vieną, iš kur prieš pustrečio mėnesio buvo atšauktas konsultacijoms į Vilnių.

Apie tai trečiadienį pranešė Lietuvos Užsienio reikalų ministerija (URM).

G.Puodžiūnas į Vilnių konsultacijoms buvo atšauktas šių metų liepos viduryje iškart po to, kai Austrija vos po kelių valandų sulaikymo Vienos oro uoste paleido įtariamąjį Sausio 13-osios byloje, buvusį sovietų smogikų grupės „Alfa“ vadą Michailą Golovatovą, dėl kurio Lietuva buvo išdavusi Europos arešto orderį.

Paaiškinta, kad tokį sprendimą užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis priėmė atsižvelgdamas į tai, kad rugsėjo 23 dieną susitikę Lietuvos ir Austrijos teisingumo ministrai pasirašė dvišalę deklaraciją. Joje Austrijos teisingumo ministrė įsipareigojo kelti klausimą dėl Europos arešto orderio taikymo išlygos persvarstymo.

„Austrijos ketinimas persvarstyti išlygos taikymą yra ženklas, rodantis, kad šalis išgirdo Lietuvos ir kitų Europos Sąjungos partnerių balsus bei Europos komisarės Viviane Reding nuomonę. Tikiu, kad šis itin skausmingas Lietuvai atvejis tapo gera pamoka Europai ir sustiprino jos solidarumą. Tačiau mums nedera sustoti kovojant už bendrą Europos požiūrį į istoriją, kad ir koks sudėtingas šis kelias būtų“, – pareiškė ministras.

Pasak jo, bendras Europos požiūris į istoriją dar tik kuriamas. Ir šiame procese Lietuva yra išskirtinai aktyvi.

„Galiu Lietuvą įvardyti kaip valstybę, kuri pirmoji pradėjo skambinti Europos sąžinės varpais. Mes padarėme labai daug tam, kad visa Europa išgirstų apie M.Golovatovo atvejį, sužinotų arba žinantys prisimintų, ką Lietuva patyrė Sausio 13-ąją ir vardan ko mes stojome prieš tankus plikomis rankomis. Galiu užtikrintai teigti, kad ateityje sprendimas panašioje situacijoje tiek Austrijoje, tiek bet kurioje kitoje ES šalyje nebus priimtas taip skubotai“, – tvirtino A.Ažubalis.

Klausimo sudėtingumą, jo teigimu, liudija ir tai, kiek laiko reikėjo pasiekti, kad „ES įtvirtintų būtinybę kurti bendrą Europos atminties ir sąžinės platformą, tai yra, pradėti kalbėti apie komunistinių režimų padarytus nusikaltimus ta pačia kalba, kaip ir apie nacistinius režimus“.

M.Golovatovo paleidimas sukėlė Lietuvos protestus, taip pat pasipiktinimo akcijas prie Austrijos ambasados Vilniuje.

Lietuvos ir Austrijos teisingumo ministerijos sudarė specialią ekspertų grupę, kuri aiškinosi įtariamojo Sausio 13-osios byloje paleidimo aplinkybes.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių