Lietuvoje švenčiama Trijų Karalių šventė

Sekmadienį Lietuvoje minima Trijų Karalių šventė, kuria pasibaigia kalėdinių švenčių laikotarpis.

Krikščionybės laikais paplito paprotys ant durų bažnyčioje pašventinta kreida parašyti pirmąsias trijų karalių vardų raides: +K+M+B (Kasparas, Merkelis, Baltazaras). Kiekvienam karaliui skirtas kryželis prieš jo vardą, reiškia išminčiaus šventumą. Pačioje pradžioje kryželiai būdavo rašomi virš kiekvienos raidės, taip sujungiant kryžių ir karūną.

Vėliau žmonės ėmė ženklinti savo namų durų staktas, tikėdami, kad užrašius šias raides namai bus apsaugoti nuo piktųjų dvasių.

Etnologai sako, kad senovėje Lietuvoje Krikštų/Trijų Karalių šventės paprotį sodybos statinių duris ir net svarbius namų apyvokos daiktus ženklinti trimis kryžiukais sieja su minėtu trijų Šienpjovių žvaigždžių, pagal kurias buvo nustatomas dienos pailgėjimas po Kalėdų, sureikšminimu.

Manyta, kad pradėjus dienoms ilgėti, vėlės privalo iškeliauti atgal į Aną pasaulį, tad Krikštų išvakarėse kai kur buvo ruošiama atsisveikinimo su vėlėmis vakarienė, vadinama Kūčelėmis. Kad namų aplinkoje neužsiliktų nė viena nepageidaujama ano pasaulio būtybė, buvo „atrašinėjami“ pastatai ir daiktai.

Ant gyvenamo namo ir ūkinių pastatų durų, o kartais ir ant namų apyvokos daiktų, šeimininkas švento židinio anglimi, o vėlesniais laikais bažnyčioje šventinta kreida, žymėdavo tris kryželius.

Atėjus krikščionybei ši tradicija buvo sulieta su Trijų karalių švente. Tuomet persirengėlių būrį papildė nauji karalių personažai.


Šiame straipsnyje: Trys karaliaišventė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arnas

 Arnas portretas
Man gaila zmoniu, vergaujanciu kazkokiems stabams... Mano tevai, kiek zinau, buvo labai tikintys. Deja, jiems dievulis nebuvo gailestingas: tevas karo pabaigoje zuvo KRIKSCIONIMS amerikonams bombarduojant Drezdena, motina - tarybiniams KOMUNISTAMS subombardavus keleivini traukini ties Krokuva. Mane, laimei, uzaugino sviesus zmones - ateistai. Neuzkrove man religiniu marazmu nastos, uz ka as jiems labai dekingas. Pirmoji zmona buvo is labai religingos seimos. Vis kartodavo, kad gyventi turime pagal 10 dievo isakymu. Nekreipiau į tai demesio, bet po vestuviu greitai parode savo tikraji (krikscioniskaji?) veida. Gimus vaikams, is viso sudavatkejo, o veliau pasidare „Tikejimo zodzio“ garbintoja. Pradejo reikalauti, kad eiciau į baznycia. Mat, vaikai esa setono, todel as turys melstis ir atgailauti. Issiskyriau. Su vaikais, pasitelkusi tokias pat drauges-davatkas, susitikineti neleisdavo. Rezultatas: dukra, neapsikentusi tokio gyvenimo, visam laikui isvaziavo i uzsieni, sunus ijunko i narkotikus... Pasiseke, kad 2-oji zmona netikinti, todel su seima - viskas tvarkoje. Uzauginome puikius vaikus. Gyvenimas irgi nenuskriaude: baigiau mokslus, nerukau, negeriu, sveikatos problemu iki siol neturiu. Beje, nemazai TIKINCIU buvusiu bendraklasiu, bendrakursiu, bendraamziu jau nukeliavo pas savo numyletini, kiti nusigere, tapo reguliariais pataisos namu "klientais" ir meldžiasi ten esančiose koplyciose. Tad, ponai tikintieji, gal noretumet irodyti, kad tikedamas religinemis pasakomis, galvodamas apie „krikscioniska morale“, klupodamas ir melsdamasis baznycioje, aukodamas " dievo namams" aukas, buciau laimingesnis? Ir, patikekit, tikrai nesiruosiu pries mirti (dabar man 70) maldauti kazkokio atleidimo. Testamente parasysiu, kad laidotu be baznycios, kaip yra padares ne vienas mano pazistamas. Beje, nebuvau nei komjaunuoliu, nei komunistu, nes tai, mano nuomone, irgi religijos.

info Lietuvos žemė

info Lietuvos žemė      portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti žemės ūkio sklypus. Išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes ... Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt

to arnas

to arnas portretas
Turek savo nuomone, niekas nedraudzia. Niekas neizeidineja paties uz tai. O ko koneveiki kitus, kurie turi kitokius isitikinimus? Narkomanu, pijoku ir visokiu nusikalteliu apstu visokiuose tikejimuose,visokiose partijose ir kas idomiausia, daugiausia ju tarp laisvamaniu...
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių