Lietuvoje smurtas prieš moteris yra paplitęs labiau nei kitur ES

Naujas tyrimas atskleidžia, kad smurtas prieš moteris Lietuvoje yra paplitęs labiau nei kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse.

Ekspertai problemą įžvelgia tame, kad smurtas prieš moteris Lietuvoje suvokiamas kaip privatus šeimos reikalas, o ne valstybės lygmens problema.

Beveik pusė (48 proc.) Lietuvos gyventojų šeimoje ar tarp draugų pažįsta bent vieną moterį, kuri yra buvusi bet kurios rūšies smurto auka namuose, parodė "Eurobarometro" apklausa.

Taip pat beveik pusė (45 proc.) apklaustųjų Lietuvoje savo šeimoje arba tarp draugų teigė pažįstantys asmenį, kuris yra panaudojęs bet kokios rūšies smurtą prieš moterį.

Tai didžiausi rodikliai visoje ES.

Vidutiniškai ES asmenį, kuris yra smurtavęs prieš moterį, draugų ir šeimos rate nurodė žinantys maždaug penktadalis apklaustųjų. Tuo metu Bulgarijoje ir Italijoje tokių gyventojų buvo tik apie dešimtadalį.

Apklausa atskleidė, jog 3 proc. respondentų Lietuvoje mano, kad smurtas prieš moteris namuose priimtinas tam tikromis aplinkybėmis.

7 proc. manė, kad nors smurtas prieš moteris yra nepriimtinas, tačiau už jį neturėtų būti baudžiama pagal įstatymus. ES taip vidutiniškai galvojo 12 proc. apklaustųjų.

Daugiausiai, 71 proc., apklaustų Lietuvos gyventojų labai rimta smurto forma manė esant fizinį smurtą. 64 proc. labai rimta smurto prieš moteris forma laikė seksualinę prievartą, 57 proc. - psichologinį smurtą, 55 proc. - smurto grėsmę, 46 proc. - laisvės suvaržymą.

70 proc. gyventojų teigė manantys, jog kovojant su smurtu prieš moteris labai efektyvu jaunus žmones mokyti abipusės pagarbos. Šiek tiek mažiau, maždaug du trečdaliai apklaustųjų, Lietuvoje labai efektyviomis priemonėmis manė esant nusikaltusiųjų baudimą ir griežtesnių įstatymų priėmimą.

Lygių galimybių plėtros centro projektų vadovė Vilana Pilinkaitė - Sotirovič BNS sakė, kad smurtas prieš moteris mūsų šalyje suvokiamas kaip privatus šeimos reikalas, o ne valstybinio lygmens problema. Dėl to, jos teigimu, Lietuvoje nėra su smurtu prieš moteris kovojančio įstatymo.

"Pagal Lietuvos įstatymus, smurtą patyrusi auka gali kreiptis į teismą kaip kaltintoja, tai yra, ji turi pati surinkti įrodymus, pateikti liudytojus ir pati dalyvauti teisme kaip kaltintoja. Bet teismų procesai Lietuvoje trunka labai ilgai, o moteriai tuo metu ir toliau teks gyventi tuose pačiuose namuose su smurtautuoju", - BNS sakė Lygių galimybių plėtros centro atstovė.

Anot V.Pilinkaitės - Sotirovič, siekdama išspręsti šią problemą Lietuva turėtų pakeisti neveikiančius įstatyminius mechanizmus, o paskui vykdyti naujai priimtų priemonių stebėseną, kad būtų aišku, ar jos iš tiesų sugeba apsaugoti moteris nuo smurto.

80 proc. apklausoje dalyvavusių Lietuvos gyventojų teigė manantys, kad smurtas prieš moteris namuose mūsų šalyje yra paplitęs. Manantys priešingai sudarė 16 proc. apklaustųjų.

Visos ES mastu apklausa, kurioje dalyvavo per tūkstantį Lietuvos gyventojų, atlikta šių metų vasario - kovo mėnesiais.


Šiame straipsnyje: smurtas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių