Lietuvoje skelbiamas trijų dienų gedulas

Gedulas dėl tragiškai žuvusio Lietuvos strateginės partnerės Lenkijos prezidento Lecho Kaczynskio Lietuvoje truks tris dienas.

Sekmadienį ryte į neeilinį posėdį susirinkusi Vyriausybė nusprendė, kad gedulas Lietuvoje truks nuo pirmadienio 7 valandos iki trečiadienio 22 valandos. Tačiau jis gali būti pratęstas.

„Kai bus paskelbta Lenkijos prezidento ir politinio elito laidotuvių data, spręsime, ar pratęsti gedulą“, - informavo premjero patarėjas Virgis Valentinavičius.

Kol kas nėra žinoma laidotuvių data.

Prieš neeilinį posėdį susirinkusi Vyriausybė žuvusiųjų atminimą pagerbtė tylos minute.

Remiantis Valstybės vėliavos ir kitų vėliavų įstatymu, minint gedulą, Lietuvos valstybės vėliava nuleidžiama 1/3 stiebo ilgio. Jeigu Lietuvos valstybės vėliava keliama ne ant stiebo, ji keliama su gedulo ženklu - prie vėliavos koto prisegamas 10 centimetrų pločio juodas kaspinas, kurio galai siekia vėliavos apačią.

"Tai reiškia, kad tam tikros gedulo taisyklės vėliavos atžvilgiu galios visoje Lietuvoje, ir aš tikiu, kad Lietuvos piliečiai, įvairių tautybių piliečiai, jaučiantys didelį skausmą kartu su Lenkijos tauta, šiomis dienomis parodys solidarų gedėjimą pagerbdami Lenkijos politikos, Lenkijos valdžios pareigūnų atminimą, iš kurių daugelį mes tikrai labai gerai pažinojome", - kalbėjo ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Pasak V.Valentinavičiaus, Vyriausybė negali reglamentuoti, kaip turi elgtis pramoginių renginių organizatoriai, elektroninės visuomenės informavimo priemonės, tačiau tikimasi, kad jie atsižvelgs į tai, jog valstybėje yra paskelbtas gedulas.

"Kaip elgtis, kai šalyje paskelbtas gedulas – teisės aktai nereglamentuoja, tačiau visada galioja sąžinės ir moralės reglamentai", - paklaustas apie tai, kas dar žinotina, kaip elgtis gedulo metu, sakė vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis.

Po posėdžio ministrai nuvyko į Lenkijos ambasadą ir pasirašė Lenkijos Respbulikos ambasados Vilniuje užuojautų knygoje.

Pačioje Lenkijoje gedulas prasidėjo šeštadienį ir truks visą savaitę. Visoje Lenkijoje vidurdienį vietos (13 val. Lietuvos laiku) visos katastrofos aukos bus pagerbtos dviem tylos minutėmis. Tylos minute prieš 13 val. žinias aukas pagerbs ir Lietuvos radijas.  

ES paskelbė pirmadienį, balandžio 12-ąją, gedulo diena.

Briuselyje per gedulą bus iki pusės stiebo nuleistos vėliavos visose ES įstaigose ir žinybose, o ES pasitarimai ir posėdžiai bus nutraukti dviejų minučių tyla pagerbiant žuvusiųjų atminimą.

Lėktuvo katastrofa, įvykusi praėjusį šeštadienį Rusijoje, giliai sukrėtė visą pasaulį. Užuojautas žuvusiųjų giminaičiams ir šeimoms, taip pat visai Lenkijos tautai pareiškė daugelio pasaulio šalių, tarp jų Lietuvos, Rusijos, JAV, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Vokietijos, vadovai.

Lenkijos valstybės vadovas L.Kaczynskis, jo žmona Maria ir dar beveik šimtas Lenkijoje žinomų žmonių žuvo šeštadienį ryte, kai prezidento lėktuvas sudužo mėgindamas nutūpti Rusijos Smolensko miesto oro uoste.

Lenkijos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad sekmadienį popiet šalies prezidento L.Kaczynskio ir jo žmonos Marios palaikai bus parskraidinti į Varšuvą.


Šiame straipsnyje: Lenkijos prezidento žūtis

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių