Lietuvoje prasidėjo masinė psichozė dėl D.Kedžio

Dviejų žmonių nužudymu įtariamas Drąsius Kedys sulaukia vis daugiau jį remiančių žmonių. Vien socialiniame tinklapyje „Facebook“ ketvirtadienį, 16.50 val., jo draugais buvo tapę 4522 žmonės.

Redakcija jau sulaukia anoniminių elektroninių laiškų, kurių autoriai teigia, jog palaiko D.Kedį ir jo šeimą bei prašo parašyti banko sąskaitos numerį, kur būtų galima pervesti pinigus Kedžių šeimai. Tokių pačių klausimų ir raginimų įkurti specialų fondą, kurio lėšos būtų skirtos D.Kedžiui, pilna ir interneto komentaruose.

Prie portale spausdinto interviu su Vytauto Didžiojo universiteto bendrosios psichologijos katedros lektoriumi doc. Dr. Visvadu Legkausku, toks raginimas pasirodė ketvirtadienio naktį, 00.15 val. „Žmonės paremkime finansiškai Kedžius - pinigai viską gali“, - rašo nežinomas komentatorius.

Pats V.Legkauskas šią palaikymo maniją lygina su Robino Hudo legenda. „Tarp valdžios ir tam tikrų visuomenės dalių atsiranda stipri įtampa. Eiliniai žmonės pasigenda aukščiausių pareigūnų paramos ir supratimo. Kolektyvinei sąmonei reikalingas herojus, kuris padarytų tai, apie ką jie tik fantazuoja, tačiau patys padaryti negali. Naujajam herojui priskiriamos turimos ir neturimos savybės, su juo siejamos tam tikros viltys. Taip atsirado minėtas Robinas Hudas, Tadas Blinda. Dabar kažkiek laiko herojus bus ir D.Kedys“, - sakė psichologas.

Tai bene didžiausias kilęs masinis palaikymas Lietuvoje, kai tauta ne tik nesmerkia įtariamo žudiko, bet jį palaiko, pasiryžę jį esant reikalui priglausti, pamaitinti ar net paaukoti pinigų.

Panašūs masiniai neramumai ir palaikymo akcijos, ko gero, buvo kilusios tik tuometiniam Prezidentui Rolandui Paksui sumąsčius poste pakeisti Lietuvos Generalinį policijos komisarą Vytautą Grigaravičių bei klaipėdietei Ingai Rinau kovojant su buvusiu vyru dėl dukters globos.

Tada V.Grigaravičių palaikantys žmonės susirinko S.Daukanto aikštėje ir prezidentūrą apmėtė tualetiniu popieriumi. Įvairios akcijos bei parašų rinkimai vyko ir palaikant I.Rinau.

Žmogžudyste įtariamas asmuo visuomenės buvo palaikytas tik vieną kartą - tai skandalingosios „Svainijos“ bylos didvyris Rimantas Okuličius, kuris 1996 m. gruodžio 24-osios vakarą savo parduotuvėje „Svainija“ nušovė keturis jį reketavusius asmenis - Vitalijų Tuzovą (gim.1960 m.), Marių Karvelį (gim. 1973 m.), Kęstutį Barbašauską (gim. 1971 m.)  ir Darių Augustavičių (gim.1971 m.) bei dar tris nusikalstamos grupuotės narius sužeidė.

Tiesa, tada šis palaikymas buvo perduodamas daugiau iš lūpų į lūpas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių