Lietuvoje prasidėjo ESBO ministrų susitikimas, į jį neatvyko C.Ashton

Lietuvoje antradienį prasidėjo dvi dienas truksiantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) ministrų susitikimas, į kurį atvyko apie 40 ministrų, tarp jų - Jungtinių Valstijų valstybės sekretorė Hillary Clinton ir Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Paskutinę minutę vizitą į Vilnių atšaukė Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovė Catherine Ashton. Ji taip apsisprendė neplanuotai užsitęsus ES ministrų pirmadienio susitikimui Briuselyje. Dėl tos pačios priežasties vėliau nei planuota į Vilnių antradienį atvyks Didžiosios Britanijos, Švedijos ir Suomijos ministrai, BNS pranešė Lietuvos diplomatai.

ESBO susitikime Vilniuje žadama aptarti klausimus, susijusius su užsitęsusiais konfliktais, tarptautinėmis grėsmėmis ir bendradarbiavimo su ESBO šalimis partnerėmis stiprinimu, įskaitant Pietų Viduržemio jūros regiono šalis ir Afganistaną.
Daug dėmesio turėtų sulaukti padėtis ir Lietuvos kaimyninėje Baltarusijoje. H.Clinton po oficialių ESBO renginių Vilniuje ketina susitikti su Baltarusijos opozicijos aktyvistais ir taip pademonstruoti paramą Aleksandro Lukašenkos režimui besipriešinančiai opozicijai.

Vilniaus susitikime bus tariamasi ir dėl padėties arabų šalyse po vadinamojo Arabų pavasario - demokratinių sukilimų ir protestų Šiaurės Afrikos šalyse.
Susitikimas Vilniuje rengiamas dėl to, kad Lietuva šiemet pirmininkauja ESBO. Kitąmet organizacijos vairą perims Airija.


Šiame straipsnyje: ESBO

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių