Lietuvoje pastebėtas retas paukštis – didysis baublys

Varnių regioniniame parke Virvytės upės ištakose pastebėtas retas Lietuvoje paukštis - didysis baublys (Botaurus stellaris). Šis garnių šeimos paukštis įrašytas į Lietuvos raudonąją knygą.

Įvairiose vietose dar vadinamas rėkliu, buku ar bubliu, nes dažniausiai pavasarį girdimas jo baubiantis duslus balsas, primenantis jaučio baubimą. Didieji baubliai parskrenda apie kovo vidurį, nors pavieniai paukščiai žiemoja ir Lietuvoje.

Nors ir spaudė dešimties laipsnių šaltukas, prie Biržulio ežero Virvytės ištakose pastebėtas didysis baublys buvo pakankamai gyvybingas. Tupėjo ant ledokšnių tarp meldų ir stebėjo vandenį, matyt tykojo maisto. Pastebėjęs žmones, baublys perskrido į pakrantę. Ten jį ir užfiksavo Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos prie Aplinkos minsterijos specialistas Arvydas Gudelis, jau daugelį metų besidomintis fotografija.

Pasak Varnių regioninio parko direktorės Irenos Zimblienės, tai jau antras kartas, kai žiemos metu regioninio parko teritorijoje stebimas šis retas paukštis. Pernai kovo pradžioje šis paukštis stebėtas prie Gludo ežero, kur ir liko perėti.

Biržulio - Stervo pelkių komplekse, paukščių apsaugai svarbioje teritorijoje, didieji baubliai – nuolatiniai gyventojai. Čia Varnių RP direkcijos specialistai eilę metų stebi didžiųjų baublių populiaciją. Beje, Varnių regioninio parko emblemoje pavaizduoti du baubliai, išskiriant juos kaip svarbius šiai saugomai teritorijai.

Didysis baublys - gelsvai rudos spalvos, išmargintas įvairiomis tamsiomis dėmėmis ir dryželiais. Snapas -žalsvai geltonas, nuo smakro iki pagurklio eina rusvai juosva juosta. Jaunikliai - šviesesni, dėmės ir juostos - rausvesnės.

Didysis baublys gyvena gausiai nendrėmis ar žole apaugusiuose vandenyse. Braidydamas tarp augalų stiebų, tyko maisto – smulkių žuvelių. Gana baikštus paukštis, aktyvesnis naktį. Ištikus pavojui, gali neįtikėtinai pakeisti savo išvaizdą, pašiaušdamas plunksnas, plačiai pražiodamas snapą, išskleisdamas sparnus ir uodegą. Balsas ramiu oru girdimas net kelių kilometrų atstumu.

Lizdą didieji baubliai krauna žolių tankmėje ant žemės. Vieno patino teritorijoje peri kelios patelės. Gegužės mėnesį patelės deda 3-6 kiaušinius, peri 25-26 dienas, jaunikliai skraidyti pradeda po 50-55 dienų. Išskrenda rugsėjį arba spalio pradžioje, tuomet danguje girdimas savotiškas kimus šių retų paukščių balsas.


Šiame straipsnyje: paukščiaididysis baublys

NAUJAUSI KOMENTARAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių