Lietuvoje lankysis Prancūzijos prezidentas

Rugsėjį į Lietuvą turėtų atvykti Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, su kuriuo ketinama pasirašyti strateginės partnerystės sutartį.

Tai ketvirtadienį pareiškė premjeras Gediminas Kirkilas. Tuo metu prezidento patarėjas Simonas Šatūnas teigia, kad toks Lietuvos ir Prancūzijos vadovų susitikimas planuojamas, tačiau nei jo data, nei vieta kol kas nežinoma.

Pasak G.Kirkilo, N.Sarkozy vizito Vilniuje metu ketinama pasirašyti Lietuvos ir Prancūzijos strateginės partnerystės sutartį. Apie tokią dviejų šalių galimą partnerystę prabilta daugiau nei prieš metus.

Premjero teigimu, vienas svarbiausių sutarties aspektų bus energetika. Pasak jo, prancūzai ypatingai didelį dėmesį skiria branduolinės energetikos plėtojimui, todėl siekia glaudesnio bendradarbiavimo su Lietuva, kuri ketina statyti naują atominę elektrinę.

Paklaustas, ar toks strateginės šalių partnerystės siekis nėra susijęs su vienos iš stambiausių branduolinių reaktorių gamintojos Prancūzijos bendrovės „Areva" interesu, G.Kirkilas atsakė: „Prancūzijos reaktorių gamintoja „Areva" Lietuvoje turi interesų. Mes norime naujojoje elektrinėje naudoti naujausias branduolinės energetikos technologijas. „Areva" šioje srityje yra viena iš lyderių".

Vyriausybės vadovas taip pat pažymėjo, kad atominę elektrinę statys keturių šalių - Lietuvos, Latvijos, Estijos ir Lenkijos - valdoma bendrovė, o reaktorius naujajai jėgainei bus perkamas konkurso būdu.

Lietuva Europos Sąjungai yra įsipareigojusi Ignalinos atominę elektrinę uždaryti 2009-aisiais, tačiau norėtų, kad jos veikla dar būtų pratęsta.

Tai jau trečias kartas kai Lietuvoje laukiama apsilankant N.Sarkozy. Pernai spalį Prancūzijos vadovas buvo kviestas į Vilniuje vykusį tarptautinį energetinio saugumo forumą, tačiau jis nuvyko į Maskvą. Šių metų balandį suplanuotas N.Sarkozy vizitas į Lietuvą netikėtai buvo atidėtas, kuomet prezidentas išvyko į poeto ir politiko Aime Cesaire‘o laidotuves.

Iki šiol Prancūzijos vadovai Lietuvoje viešėjo du kartus - 1992 metais Vilniuje lankėsi Francois Mitterandas, o 2001 metais - Jacques Chiracas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama.  


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių