Lietuvoje daugėja užsieniečių padarytų nusikaltimų

2010-uosius Lietuvos įkalinimo įstaigose sutiko 118 užsieniečių. Du trečdaliai jų jau atlieka bausmę už įvairius mūsų krašte padarytus nusikaltimus. Beveik kas trečias kali už nužudymus.

Pasak "Lietuvos žinių", paradoksas, tačiau daugiausia nusikaltėlių Lietuva importuoja iš tų valstybių, kurių piliečiams, norint atvykti į mūsų šalį, būtina viza, o siekiant čia apsistoti ilgesniam laikui - laikini leidimai, išduodami Lietuvos institucijų.

Pirmajame daugiausia nusikaltėlių importavusių valstybių dešimtuke (o jų - 22) - net aštuonios šalys, kurių piliečius Lietuva įsileidžia tik su specialia viza. Sąrašą pradeda Rusija. Atvykėlių iš jos mūsų įkalinimo įstaigose daugiau, negu antrojoje ir trečiojoje vietoje esančių Baltarusijos bei Latvijos piliečių kartu sudėjus.

Šiame sąraše - net dešimties buvusių sovietinių respublikų atstovai. Pirmasis bausmių, už kurias Lietuvoje dažniausiai kali užsieniečiai, trejetas: nužudymai, nusikalstamos veikos, susijusios su narkotinėmis ar psichotropinėmis medžiagomis, ir plėšimai. Tačiau yra užsienio šalių piliečių, nuteistų ir už išžaginimą, dalyvavimą nusikalstamo susivienijimo veikloje bei turto prievartavimą.

Policijos departamento duomenimis, nuo nusikaltėlių nukentėjusių užsieniečių pastaraisiais metais Lietuvoje mažėja. Dažniausia jie tampa vagių aukomis, nukenčia per eismo įvykius arba patenka į sukčių pinkles. Pernai Lietuvoje nužudytas vienas užsienietis - į Kauno automobilių turgų nuolat atvykdavęs Kirgizijos pilietis. Šis nusikaltimas neatskleistas iki šiol.

Tačiau nuo 2007 metų sparčiai ėmė daugėti užsieniečių Lietuvoje padaromų nusikaltimų. Pernai jų ištirta net 90 proc. daugiau negu užpernai.

Statistika fiksuoja ir tai, kad daugiausia užsieniečių nukentėjo Vilniaus apskrityje, o jų padarytų nusikaltimų ištirta Kauno apskrityje.


Šiame straipsnyje: užsieniečių nusikaltimai

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių