Lietuvoje bus minimos 17-osios Medininkų žudynių metinės

Ketvirtadienį sukanka 17 metų, kai per žiaurų omonininkų išpuolį Medininkų pasienio poste buvo nužudyti septyni Lietuvos pareigūnai.

1991 metų liepos 31-osios rytą Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje buvo nužudyti Medininkų kelio poste budėję muitininkai: Antanas Musteikis, Stanislovas Orlavičius, „Aro" pareigūnai Algimantas Juozakas, Mindaugas Balavakas, kelių policijos darbuotojai Juozas Janonis ir Algirdas Kazlauskas.

Rugpjūčio 2 dieną ligoninėje mirė sunkiai sužeistas policininkas Ričardas Rabavičius. Gyvas liko tik sunkiai sužeistas muitininkas Tomas Šernas.

Šiai skaudžiai datai paminėti ketvirtadienį vyks skirti renginiai: Vilniaus arkikatedroje bazilikoje 9 val. bus laikomos šventosios Mišios; Medininkų pasienio poste prie Medininkų aukų memorialo 11 val. vyks iškilmingas minėjimas; 12.10 vyks minėjimas Antakalnio kapinėse; 13 val. Muitinės departamento ir Vidaus reikalų ministerijos vadovybė susitiks su Medininkuose žuvusių pareigūnų artimaisiais.

Medininkų tragedijai paminėti šeštadienį buvo surengtas 17-asis tradicinis estafetinis bėgimas „Medininkai-Vilnius".

Dėl Medininkų žudynių suimtas 40-metis Latvijos pilietis Konstantinas Michailovas (Nikulinas), kuriam Lietuvoje pareikšti įtarimai dėl itin sunkaus nusikaltimo - tyčinio dviejų ar daugiau asmenų nužudymo. Įtariamasis yra pareiškęs, kad nedalyvavo žudant pareigūnus. K.Michailovas (Nikulinas) yra vienintelis asmuo, kuriam Lietuva oficialiai pareiškė įtarimus Medininkų byloje.

Sausio viduryje Latvijos aukščiausiasis teismas atmetė K.Michailovo (Nikulino) prašymą neišduoti jo Lietuvai. Šiam asmeniui Latvijoje buvo pritaikyta liudytojų apsaugos programa - šis asmuo savo šalies pareigūnams padėjo išaiškinti Latvijos teritorijoje padarytus nusikaltimus, todėl jam buvo leista pakeisti pavardę. Lietuvos prokuratūroje tiriamoje byloje jis bus įvardijamas naująja pavarde.

Įtariamąjį 17-kos metų senumo byloje dėl 7 Lietuvos pareigūnų nužudymo ir vieno sužeidimo pernai lapkričio 28 dieną sulaikė Latvijos teisėsauga, remdamasi Lietuvos išduotu Europos arešto orderiu.

K.Michailovas (Nikulinas) kartu su dar trimis įtariamaisiais omonininkais - Aleksandru Ryžovu, Andrejumi Laktionovu ir Česlavu Mlyniku buvo ieškomas kaip įtariamasis nužudymu.

Pastarieji trys yra Rusijos piliečiai, gyvena šioje šalyje ir Lietuvos teisėsaugai kol kas nepasiekiami.

Vienas iš įtariamųjų Medininkų žudynių byloje 40-metis A.Ryžovas yra sulaikytas Rusijoje. Tačiau ne dėl nusikaltimų Lietuvoje, o dėl nusikaltimų Rusijoje.

Siekiama, kad šis asmuo būtų išduotas Lietuvai. Teisinės pagalbos prašymai jau yra išsiųsti Rusijai, tačiau atsakymai kol kas negauti.

Vienas žiauriausių Lietuvoje įvykdytų nusikaltimų - Medininkų muitinės posto darbuotojų nužudymas - Generalinėje prokuratūroje tiriamas jau 17 metų.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad 7 atkurtos nepriklausomos Lietuvos policijos ir muitinės pareigūnai nužudyti, dar vienas gyvas likęs T.Šernas buvo sunkiai sužalotas dėl tarnybos pareigų vykdymo. Prie sienos su Baltarusija dirbę pareigūnai 1991-ųjų liepos 31-osios rytą žuvo nuo „Kalašnikovo" automatų šūvių.

Ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys prokurorams leidžia įtarti, kad šį nusikaltimą padarė buvusios Sovietų Sąjungos ypatingosios paskirties milicijos būrio (OMON) smogikai iš Rygos, kurie liepos 30-ąją lankėsi Vilniaus OMON bazėje. Kita į Vilnių atvykusių Rygos OMON milicininkų grupė tą pačią naktį susprogdino sprogmenis prie buvusios sovietų sąjungos 42-osios divizijos štabo pastato L.Sapiegos gatvėje.

Tyrimo metu surasta dalis iš nužudytųjų pagrobtų ginklų.

Manoma, kad Medininkuose septyni pareigūnai buvo nužudyti siekiant sukelti sumaištį neseniai nepriklausomybę paskelbusios valstybės muitinėje. Tuo metu OMON milicininkai dažnai užpuldinėjo postus ir mušdavo jose dirbusius pareigūnus.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama. 


NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių